Subsidie elektrische auto zakelijk

Subsidie elektrische auto voor zakelijke rijders

Om de uitstoot van broeikasgassen en stikstofdioxide terug te dringen stimuleert de Nederlandse overheid elektrisch rijden. Er zijn diverse fiscale regelingen en subsidies die elektrisch rijden aantrekkelijk maken voor zowel de zakelijke als particuliere klant. 


In dit artikel zetten we alle financiële regelingen, subsidies en fiscale voordelen voor de zakelijke elektrische auto op een rij.


Tip: lees ook over de particuliere subsidies en regelingen.

Audi e-tron

1. Milieu Investeringsaftrek (MIA)

Anders dan in voorgaande jaren gaat de MIA flink op de schop in 2022. De Milieu Investeringsaftrek is een regeling voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke en duurzame bedrijfsmiddelen. Met de MIA kan de ondernemer profiteren van 36% investeringsaftrek bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. In 2021 konden ook elektrische voertuigen worden aangemeld voor de MIA. De EV stond omschreven op de Milieu-lijst. Maar de overheid heeft de regeling helaas geschrapt. Slechts een handjevol auto's kan in het nieuwe jaar nog gebruik maken van investeringsaftrek. Dat heeft te maken met de voorwaarden. De nieuwe voorwaarde is dat een elektrische auto alleen op de Milieulijst te vinden is als deze is uitgerust of optioneel te verkrijgen is met een geïntegreerd zonnepanelen dak. (hier lees je welke auto's dat op dit moment hebben).


Voor volledig elektrische bedrijfswagens en bestelbusjes is de MIA wel direct toepasbaar, ook wanneer deze geen geïntegreerd zonnepanelen dak hebben. Sterker nog, de investeringsaftrek is voor deze voertuigen verhoogd naar 45%. Als voorwaarde stelt de overheid dat het voertuig vermeld moet staan op de Milieulijst. Gezien de lijst jaarlijks wordt gewijzigd is het raadzaam deze site goed in de gaten te houden mocht je een nieuwe investering overwegen.


Milieu Investeringsaftrek (MIA) in het kort:

  • 36% investeringsaftrek bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek;
  • Alleen voor volledig elektrische auto's met geïntegreerd zonnepanelen dak;
  • Bedrijfsmiddel moet vermeld staan op de Milieulijst;
  • Voor elektrische bestelauto's en bedrijfswagens geldt 45% investeringsaftrek

2. Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL)

De MIA werd veelal in een adem genoemd met de Vamil-regeling. De Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (Vamil) werd toegepast om tot 75% van de investeringskosten in dergelijke milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische auto's, op een willekeurig moment af te schrijven. Duurzame bedrijfsmiddelen waarvoor de regelingen toegepast konden worden waren, net als voor de MIA, te vinden op de Milieulijst. Hoewel de regeling ook in het nieuwe jaar blijft bestaan heeft de Vamil geen voordelen meer voor de reguliere elektrische auto. De nieuwe voorwaarden die vanaf 1 januari 2022 in werking treden zijn gelijk aan de voorwaarden van de MIA. 


Om gebruik te kunnen maken van de Vamil moet de elektrische auto dus voorzien zijn van een geïntegreerd zonnedak. Ook hier is de volledig elektrische bestelauto een uitzondering.


Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (Vamil) in het kort:

  • 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment afschrijven;
  • Alleen voor volledig elektrische auto's met geïntegreerd zonnepanelen dak;
  • Bedrijfsmiddel moet vermeld staan op de Milieulijst;
  • Wel beschikbaar voor elektrische bestelauto's en bedrijfswagens

3. BPM-vrijstelling

Een ander groot voordeel aan de aanschaf van een volledig elektrische auto is de BPM-vrijstelling. De BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen) is enkel van toepassing op auto's met een verbrandingsmotor. Elektrische auto's en waterstofauto's betalen geen BPM.

4. MRB-vrijstelling

Naast de BPM-vrijstelling geldt er ook een vrijstelling voor de Motor Rijtuigen Belasting voor volledig elektrische auto's. Voor auto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer, bijvoorbeeld Plug-In Hybrides, geldt een korting van 50% op de MRB.

5. Bijtellingsvoordeel

De meeste zakelijke rijders zullen inmiddels weten dat een elektrische auto een bijtellingsvoordeel heeft ten opzichte van benzine- of dieselvoertuigen. De huidige bijtelling voor EV's is 16% tot een cataloguswaarde van € 30.000,-. Boven dit bedrag betaal je 22% over de meerwaarde. Het reguliere bijtellingstarief betreft 22% over de volledige catalogus waarde.

Share by: