Blog Layout

apr. 28, 2021

Aardlekschakelaar type A en B | welke past het beste bij een thuislader?

Wanneer je als trotse bezitter van een elektrische auto op zoek gaat naar een geschikte thuislader kun je te maken krijgen met een overdaad aan opties, kleurstellingen en accessoires. De mogelijkheden beperken zich niet uitsluitend tot het design. Ook wat betreft de veiligheid bieden de meeste fabrikanten verschillende opties. Eén van deze opties is een zogenoemde aardlekschakelaar Type A of B. Wat is dit eigenlijk en wat is het verschil? Welke van de twee is de beste keuze?

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een bescherming in de meterkast of in een apparaat, bijvoorbeeld een laadpaal, die lekstromen kan meten. Lekstromen kunnen worden gezien als het lekken of verliezen van stroom. Wanneer een aardlekschakelaar een lekstroom detecteert zal de aardlekschakelaar de schakelaar en de groepen achter deze schakelaar uitschakelen om zo verdere problemen, zoals een brand, te voorkomen. Alle apparaten die aangesloten zijn op deze groepen worden vervolgens spanningsloos gemaakt. In de praktijk heb je het vast wel eens meegemaakt dat de stoppen doorslaan doordat er teveel stroom gevraagd is binnen het huishouden of er ontstaat ergens kortsluiting. Apparaten schakelen vervolgens uit en je zal de schakelaar weer aan moeten zetten om de stroomtoevoer weer in te schakelen. Feitelijk doet een aardlekschakelaar precies hetzelfde.

Welke aardlekschakelaar moet ik hebben voor een laadpaal?

Fabrikanten van laadstations passen verschillende veiligheidsopties toe. Sommige laadpalen, waaronder vaak openbaar toegankelijke, worden standaard uitgerust met een aardlekbeveiliging Type B. Andere laders zijn voorzien van een Type A met eventueel een DC-lekdetectie. Tegen meerprijs is vervolgens een Type B aardlekschakelaar mogelijk.


Welke aardlekbeveiliging een laadpaal moet hebben staat omschreven in de NEN1010. Dit is een bliksemkeuring en schrijft voor dat een laadstation beveiligd moet zijn tegen DC-lekstromen. Zowel een aardlekschakelaar Type A met DC-lekdetectie als een aardlekschakelaar Type B voldoen aan de eis. Let wel, een reguliere aardlekschakelaar Type A zonder DC-lekdetectie systeem voldoet niet aan de eisen.

Chint aardlekschakelaar type B

Wat is het verschil tussen een Type A en Type B aardlekschakelaar bij een laadpaal?

Goed, beide opties zijn dus mogelijk. Maar wat zijn dan precies de verschillen? Een aardlekbeveiliging Type A is in staat om wissel en pulserende gelijkstromen te herkennen. Een aardlekbeveiliging Type B voegt daar ook vlakke DC-lekstromen aan toe. In de basis komt het neer op een enkel verschil en dat is de snelheid waarmee een aardlekschakelaar zal uitschakelen. Een Type A is gevoeliger en zal sneller uitschakelen. Een Type B daarentegen, kan eerst DC-lekstromen opvangen om vervolgens pas uit te schakelen. 


Deel het bericht


Een gele elektrische Renault 5 staat tegen een gele achtergrond
door Mindert Westra 01 mei, 2024
Wie kent de Renault 5 niet? Renault doet oude tijden herleven door zijn gamma te verrijken met een elektrische versie van zijn voorgangers.
Een smart#3 met panoramadak in de kleur Photon Orange metallic staat op een parkeerplaats
door Mindert Westra 29 apr., 2024
Smart Automobil komt met een opvolger van de smart#1. Maak kennis met de sportieve SUV coupé smart#3.
Een blauwe Volkswagen trekt een caravan
door Mindert Westra 24 apr., 2024
Elektrisch rijden met een caravan is tegenwoordig goed te doen. Wat zijn goede caravantrekkers voor een normale prijs?
Een donkerblauwe auto met parkeerschade aan de bumper
19 apr., 2024
Bij parkeerschade aan je elektrische auto is het van belang de juiste stappen van het proces te doorlopen.
Meer artikelen
Share by: