Audi weet de gemoederen flink bezig te houden. Het merk steekt het niet onder stoelen of banken dat er hard gewerkt wordt aan het elektrificeren van het modellengamma. Na een reeks teasers en gepubliceerde afbeeldingen met bekende Audi-camouflage werd het vandaag tijd voor de
Audi Q4 e-tron om zich van zijn jasje te ontdoen. De Audi Q4 e-tron is volledig elektrisch en, hoe kan het ook anders, een SUV. Of de auto ook daadwerkelijk zal beschikken over echte off-road capaciteiten valt nog te bezien. De Q4 voldoet echter helemaal aan de huidige eisen van de consument. Ja echt helemaal. Want ook voor wie graag meer binnenruimte inlevert voor meer geld kunnen we verblijden met de komst van de
Q4 e-tron Sportback, het model dat eveneens wordt gepresenteerd.
Pak een willekeurig model binnen de prijslijsten van Audi en je zult een breed scala aan mogelijkheden treffen met betrekking tot motoren. Een Audi A4, om maar een voorbeeld te noemen, is beschikbaar met verschillende benzine en diesel motoren met een variatie aan motorinhoud en vermogen. Dit zal eveneens mogelijk zijn bij de elektrische Q4 e-tron. Nee, geen brandstofmotoren maar keuze uit verschillende accupakketten met veel of weinig vermogen. De Q4 maakt gebruik van het MEB-platform. Dit platform kennen we onder andere van de
Volkswagen ID.4 en
Skoda Enyaq. Hoewel de Audi Q4 e-tron grofweg 9 centimeter korter is dan de volgende auto in de lijn, de Audi Q5, is er toch meer beenruimte beschikbaar in de Q4. Dit heeft alles te maken met het slimme MEB-platform wat speciaal ontwikkeld is voor uitsluitend stekkerauto's. De stoere SUV is verkrijgbaar in twee accupakketten, een 52 kWh of een 77 kWh. Vierwielaandrijving is optioneel. De eerste versie, de 35 e-tron komt met 170 pk en 310 Nm koppel. Op een enkele lading moet deze 349 kilometer ver komen. De 40 e-tron doet er een stapje bovenop met 204 pk. Behalve meer vermogen ben je met deze uitvoering ook verzekerd van meer actieradius. 520 kilometer maarliefst. Het topmodel, de 50 e-tron quattro moet het doen met minder rijbereik namelijk 497 kilometer. Wel krijgt deze versie standaard vierwielaandrijving en de beschikking over 299 pk en 560 Nm koppel.
In tegenstelling tot de recent onthulde
Hyundai Ioniq 5 en
Kia EV6 maakt de Audi geen gebruik van
800V techniek voor het opladen. Toch toont het merk prima waardes. De 35 e-tron met 52 kWh accupakket kan thuis opladen met een maximaal laadvermogen van 7,2 kW middels een laadpaal. Van leeg naar vol moet dit 8,5 uur duren.
Snelladen is mogelijk met een
laadvermogen van 100 kW. Daarmee is de Audi binnen 31 minuten voorzien van een lading tot 80%. De 40 e-tron en 50 e-tron met 77 kWh accupakket zijn iets vooruitstrevender. Deze krijgen namelijk standaard de beschikking over een 3-fasen onboard lader met een maximaal laadvermogen van 11 kW. Het opladen van de grotere accu duurt daarmee maximaal 8 uur en 15 minuten aan een reguliere laadpaal. Aan een snellader kan een vermogen worden bereikt van 125 kW en zal het opladen voor een koffiepauze van maximaal 36 minuten zorgen.
De Audi Q4 komt direct beschikbaar als SUV of als Sportback met aflopende daklijn. Verder treffen we veel overeenkomsten met bestaande modellen van het merk. De grote 'grille' valt direct op en maakt menig moderne BMW jaloers. Bestuurders krijgen daarnaast de optie om de LED dagrijverlichting in te stellen met patroontjes naar wens. Er is keuze uit vier patronen. Verder krijgt de auto een Virtual Cockpit en een groot multimediascherm wat we ook kennen uit de andere modellen. Ook een head-up display met augumented reality is mogelijk. Daarmee kun je navigatiepijlen op de weg projecteren en 10 meter ver kijken.
Voor wie de grotere e-tron of sportieve e-tron GT iets te veel van het goede is kan de Q4 e-tron de overweging waard zijn. Op de Sportback zal je nog even moeten wachten. Audi brengt de Q4 eerst als reguliere SUV op de markt. Dat zal zijn als bekende Launch Edition. Aan luxe is geen gebrek bij de Launch Edition uitvoeringen. Standaard krijg je namelijk 19 inch licht metalen velgen, stoelverwarming, een audiosysteem en parkeerhulp achter. De Launch Edition Advanced voegt daar Matrix-ledkoplampen, een Virtual Cockpit en MMI Navigatie Plus aan toe. Een stap hoger staat de Launch Edition Advanced Plus met nog meer opties zoals een panoramadak, uitgebreide parkeerhulp rondom, een warmtepomp, een achteruitrijcamera en adaptieve cruise control. Voor wie dat nog niet genoeg is bestaat er ook nog een Launch Edition S Competition met onder meer het S line-pakket met een sportonderstel en sportiever interieur. Ook heeft deze versie progressieve stuurbekrachtiging.
De prijzen binnen bij
48.295,- euro . De volledige prijzen vind je hieronder. De eerste leveringen zullen vanaf juni dit jaar plaatsvinden.
Voor de zakelijke rijder is het mogelijk om te profiteren van 12% bijtelling over de eerste 40.000 euro. Alles daarboven zal worden belasting met een percentage van 22%.
We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te geven. Meer informatie vindt u op de privacypagina.