Je zit in de studio van een populair televisieprogramma en opeens vertelt de presentatrice dat de auto in jouw vak, op jouw stoel en op jouw naam is gevallen. De auto’s die de loterijen en dit soort programma’s weggeven, zijn over het algemeen van behoorlijke waarde. Iedereen in de studio van zo’n televisieprogramma wil de auto graag winnen, want het zijn vaak elektrische of hybride auto’s van duurdere merken zoals Audi en BMW. Maar als je een auto hebt gewonnen, zit je wel vast aan een aantal contractvoorwaarden.
Heb je een auto gewonnen? Dan moet je bij de meeste loterijen een contract tekenen. Zomaar de auto doorverkopen zal niet gaan, tenzij je geen contract hebt hoeven tekenen. In de meeste gevallen is dat wel nodig en staat er in het contract dat de auto een tijd lang in je bezit moet blijven. Maar wat gebeurt er als je zelf geen rijbewijs hebt, en hoe zit het met de belastingen?
Bij het winnen van een auto komt veel kijken. Over het algemeen moet je een contract tekenen. In dit contract staat onder welke voorwaarden je de auto gewonnen hebt. Je doet er dus goed aan om het contract van tevoren even goed te bestuderen, voordat je tekent. Er staat meestal een clausule in over op welke manier je deelname geldig is. Bijvoorbeeld als je zelf geen rijbewijs hebt, of je de auto dan door mag geven aan een ander familielid of vriend. Meestal staat er in het contract ook hoeveel tijd de auto minimaal op jouw naam moet staan. Dit om te voorkomen dat gelukkige winnaars de auto meteen tegen de nieuwwaarde verkopen.
Winnaars van loterijen en andere prijzen vragen zichzelf vaak af hoe het werkt met de belastingen als je een grote prijs of een auto wint. Over het algemeen hoef je er (nog) geen belasting over te betalen. Je hebt de auto immers niet gekocht, dus is het een ‘verwerving zonder tegenprestatie’. Dat betekent dat je er geen geld voor hebt betaald. Uiteraard komt de Belastingdienst wel een keer om de hoek kijken. Als je na verloop van tijd besluit dat je de auto nu toch graag wil verkopen, vraag je een tegenprestatie voor de auto. Daarover moet je dan dus inkomstenbelasting betalen. Wat je er uiteindelijk onder de streep aan overhoudt, kan dus tegenvallen. Bovendien mag je de auto vaak pas na een langere periode verkopen. Hoelang die periode exact is, dat staat in je contract.
Steeds minder kansspelaanbieders bieden de mogelijkheid om een auto te winnen. Het is de laatste jaren steeds zeldzamer geworden. Mocht je dromen van een nieuwe auto, maar dat alleen kunnen betalen als je een flink geldbedrag hebt gewonnen, dan kun je je geluk beproeven bij de
Nederlandse online casino’s. Deze aanbieders houden de kansspelbelasting al in. Wat er overblijft, is voor de winnaar. Door het geld zelf bij elkaar te sparen, kun je – als je voldoende gewonnen hebt – zelf een auto kopen. Je zit dan niet vast aan strenge contracten en mag deze weer verkopen wanneer je zelf wil.
Het kan ook voorkomen dat je zelf geen rijbewijs hebt. In zo’n geval mag je de gewonnen prijs vaak gratis overdragen aan bijvoorbeeld je ouders, broer of een vriend. Je doet dan zelf wel afstand van je prijs. Degene aan wie de prijs wordt overgedragen, moet zich alsnog aan het contract houden. Dat betekent dat ook je broer niet zomaar de gewonnen auto mag verkopen. Het is vaak niet mogelijk om je gewonnen auto in te ruilen voor een andere prijs als je geen rijbewijs hebt, maar wel een auto wint.
Niet iedereen wil graag een elektrische auto winnen. Zeker als je nog geen
elektrische laadpaal hebt. Om deze reden kun je uiteindelijk besluiten de auto te verkopen, als je aan de minimale tijd van het contract hebt voldaan. Houd er wel rekening mee dat de auto daardoor een deel van zijn waarde verliest, want na de eerste registratie is de auto niet meer nieuw. Bovendien moet je er ook nog belasting over betalen, waardoor de kans groot is dat er onder de streep minder dan verwacht overblijft.