Mag de auto met volle accu aan laadpaal blijven staan?
Het is misschien wel de grootste ergernis van de EV-rijder: laadpaal kleven. Dit fraaie woord betekent dat een elektrische auto aan de laadpaal blijft staan terwijl de laadbeurt is beëindigd. Wanneer je in bezit bent van een eigen oprit en een laadstation aan huis heb je er niet mee te maken. Je plugt immers gewoon de stekker in de auto wanneer het uit komt en vertrekt weer met een volle accu. Een groot voordeel van de elektrische auto. In de binnensteden zijn deze mogelijkheden veel beperkter. De kans is groot dat je het moet doen met een gedeeld laadstation. Wanneer iedereen daar op een normale wijze gebruik van maakt hoeft dit geen probleem te zijn.
De problemen ontstaan pas wanneer iemand zijn auto aan de laadpaal laat staan terwijl de accu al lang is volgeladen.
Boete voor parkeren op een elektrisch oplaadpunt loopt hoog op
Dat constateerde ook een parkeerwachter en gaf de eigenaar van een elektrische MG een bon. Die was het daar beslist niet mee eens en ging in beroep. Het voorval speelde dusdanig hoog op dat zelfs het hooggerechtshof er aan te pas moest komen. Die stelde de parkeerwachter in het gelijk. De MG-eigenaar moet de boete dus gewoon betalen, zoals de titel van dit artikel al impliceerde. Het is een wake-up-call voor EV-rijders. Namelijk omdat de bestuurder van de elektrische MG de auto daadwerkelijk stond te laden. De parkeerwachter zag echter dat er een groen lampje knipperde. Hieruit kon worden geconcludeerd dat de accu van de auto volledig geladen was. De parkeerwachter was nog wel zo coulant om niet direct het bonnenboekje erbij te pakken. Pas na bijna twee uur, tijdens een tweede controle concludeerde de parkeerwachter dat de plek nog altijd bezet werd door dezelfde auto. Dat kwam de eigenaar duur te staan. De precieze hoogte van de boete blijft helaas onduidelijk. De eigenaar gaf te kennen dat het onmogelijk was om in te schatten hoelang het laadproces van zijn MG zou duren. Ook was hij van mening dat de twee uren dat hij een laadpaal zonder te laden bezet hield, niet lang duren. De rechter was het hier niet mee eens. Het resultaat een boze MG-rijder en het recht dat zegeviert.
Wat zijn de regels rond het langdurig laden aan een publieke laadpaal?
In wezen is er geen landelijke regeling ten aanzien van laadpaal kleven. De ongeschreven regel is uiteraard dat je je best doet niet langer bij de laadpaal te blijven staan als nodig. Houdt er ook rekening mee dat je alleen maar mag parkeren bij een laadpaal met een auto op stroom. Logisch, immers je mag er alleen staan op het moment dat je actie aan het laden bent. Lokaal kunnen er wel regels zijn. Een gemeente zou bijvoorbeeld een maximale parkeertijd aan kunnen houden of de verplichting te stellen om de auto binnen het uur na het laden te verplaatsen. In steden kan het voorkomen dat je een maximale laadduur hebt (van x aantal uren).
Ook laadpaalexploitanten hanteren maatregelen om het laadpaal kleven te voorkomen. Zij kunnen een blokkeertarief in rekening brengen voor de duur dat de auto na het laden blijft staan. Neem Allego die na 4 uur laden een tarief van € 3,= per uur in rekening brengt. Maar ook andere expoitanten zoals Fastned hebben soortgelijke maatregelen. Dergelijke 'boetes' kun je voorkomen door je goed te informeren over de regels bij de laadpaal en bij de exploitant. Ook het gebruik van een app die een melding geeft zodra de accu weer is gevuld is sterk aan te bevelen.