Blog Layout

8 maart 2022

Het grote nadeel van plug-in hybride | Nissan lost het op

Tanken is tegenwoordig schrikbarend duur. Voor een litertje benzine betaal je tegenwoordig al snel € 2,40. Ook dieselaars komen bedrogen uit. Meer dan 2 euro per liter is eerder regel dan uitzondering. Gelukkig bestaat er zoiets als een elektrische auto. Ondanks het feit dat ook de elektriciteitstarieven in de lift zitten blijft het in de meeste gevallen de goedkoopste aandrijving. Toch is elektrisch rijden niet voor iedereen een uitkomst. Een alternatief is een hybride of plug-in Hybride. Beide alternatieven blijven populair, ook in Nederland. Maar plug-in hybride kent ook nadelen. Dat laatste pakt Nissan aan met de Qashqai e-Power.  

Het grote nadeel van plug-in hybride

Welnu, wat is het probleem van hybrides en plug in hybrides? Deze auto's dragen toch uitsluitend bij aan minder uitstoot en meer emissieloze kilometers? Dat klopt, althans op papier. PHEV's werden in het verleden vooral aangeschaft dankzij de gunstige bijtelling. Iedereen en diens moeder wilde graag een hippe PHEV. De reden was simpel: minder bijtelling, meer vermogen en een rijk uitgeruste auto. Maar de noodzaak om elektrisch te (kunnen) rijden ontbrak.


Het resulteerde erin dat niet iedere berijder zijn weg wist te vinden naar de laadpaal. De stekker bleef soms onaangeroerd waardoor het idee achter de plug in hybride verloren ging. Zonder opladen is het immers niets meer dan een brandstof auto die een zware accu meezeult. Is een PHEV zuiniger en goed voor het milieu? Jazeker, mits je deze goed weet te gebruiken. De reguliere hybride pakte een deel van dit probleem aan. De brandstofmotor blijft de hoofdmotor en de elektromotor staat deze bij. De brandstofmotor zorgt ervoor dat de accu geladen zal worden. Nissan gaat met de Qashqai e-Power een stuk verder en lost het probleem op.

Nissan Qashqai e-Power Ceramic Grey Static

Nissan Qashqai e-Power lost het nadeel van hybrides op

De Nissan Qashqai e-Power is een innovatieve auto. Dat begint bij de verbrandingsmotor. Dit betreft namelijk een 1.5 driecilinder turbomotor met variabele compressie. De compressie kan variëren tussen 8:1 en 14:1. Net als volledig elektrische auto's heeft de hippe crossover geen transmissie en geen directe verbinding met de aandrijfassen. Hoe weet de Qashqai e-Power zich voort te bewegen? Wel, de brandstofmotor dient enkel voor het opladen van de accu. De benzinemotor wekt de elektriciteit op en zal via een omvormer worden overgedragen aan het accupakket of de elektromotor. De elektromotor is de enige krachtbron voor de wielen en drijft zo de auto aan. Opladen met een stekker is zodoende niet nodig. Wat de actieradius van de Nissan Qashqai e-Power moet gaan worden vermeld Nissan niet. Wel weet het merk te melden dat de auto een gemiddeld verbruik heeft van 5,3 liter op 100 kilometer.

Tesla Model S in de sneeuw
12 februari 2025
De helft van de Nederlandse wintersporters die de auto pakken voor de wintersport gaat liever niet elektrisch, volgens verzekeraar Allianz Direct.
Wiel linksvoor van een kleikleurige KIA EV6
door MIndert Westra 8 februari 2025
Hoe ver kun je komen op een enkele lading met de gefacelifte Kia EV6? De fabrikant beloofde een bereik richting de 600 kilometer!
Pininfarina Battista rijdt door de bergen langs een inham
door Mindert Westra 5 februari 2025
Waarom moet een elektrische auto geluid kunnen maken? En welke mogelijkheden zijn er op het gebied van geluiden?
Een blauwe Volkswagen trekt een retromodel caravan
door Mindert Westra 30 januari 2025
Elektrisch rijden met een caravan is goed te doen. Wat zijn de beste caravantrekkers tegenover een betaalbare prijs?
Lees meer artikelen
Share by: