Blog Layout

17 mei 2022

Hoe verdien ik mijn investering in een laadpaal terug?

Met de stijgende vraag naar elektrische auto's stijgt eveneens de vraag naar laadpalen. Van betaalbare thuisladers tot intelligente laadstations en ultra snelle laadpalen langs de snelweg. Grote kans dat je ook als ondernemer moet investeren in een laadpaal. Of dit nou is om te voorzien in het eigen wagenpark of elektrische auto's van bezoekers, een laadpaal is een must-have. Het plaatsen van laadpalen op een bedrijfslocatie kan echter duur uitpakken. Maar wat nou als je geld kan verdienen aan deze laadpalen? Hoe dat kan leggen we je uit in dit artikel.

Laadpaal aan de zaak

Laten we beginnen door te zeggen dat het niet voor iedereen mogelijk is om te verdienen aan de laadpaal. Thuisladers zijn helaas uitgesloten. Waar het terugverdienen van de investering wel tot de opties behoort is bij zakelijke laadpalen. Een laadpaal kost al snel tussen de 1.000 en 2.000 euro en daarom zou het prettig zijn om de investering terug te verdienen. De mogelijkheden voor de plaatsing van laadstations zijn eindeloos. Je kunt er voor kiezen om de laadpaal uitsluitend open te stellen voor werknemers met een elektrische auto of om het opladen toegankelijk te maken voor alle bezoekers. In dat laatste geval zijn er twee mogelijkheden. Je kunt er voor kiezen om geen tarief te hanteren. Voor de bezoeker natuurlijk een leuke bijkomstigheid maar in tijden van hoge energielasten is het niet altijd even handig. Als ondernemer draag je immers de kosten voor iedere laadsessie.

Mercedes EQE 53 AMG aan laadpaal

Zo kun je verdienen aan de laadsessies van bezoekers

Een betere optie is om een tarief te hanteren. Laadpalen kunnen in combinatie met zogenoemde backoffice systemen of verrekensystemen worden aangesloten op een landelijk dekkend netwerk. Dat wil zeggen dat de laadpaal in kwestie vrijwel iedere laadpas zal accepteren. Voor iedere laadsessie kan een tarief per kWh worden ingesteld. De bezoeker zal dus betalen voor zijn laadsessie, net als dat bij openbare laadstations en snelladers het geval is. Dus, hoe je kunt verdienen op de laadsessies laat zich haast raden. Door een hoger tarief in te stellen dan het afgesproken tarief met je energieleverancier kun je verdienen op iedere laadsessie. In feite verkoop je de stroom die je zelf inkoopt via je energiemaatschappij duurder aan je bezoeker. 

De voorwaarden

Door een 'gasttarief' in te stellen kan de investering worden terugverdiend. Maar natuurlijk zijn er wel een aantal voorwaarden. Allereerst dienen de laadpalen openbaar toegankelijk te zijn. De laadstations worden daarom getoond in verschillende apps en zijn hierdoor vindbaar voor EV-rijders. Daarnaast moet het tarief altijd op de laadpaal te vinden zijn. Hanteer je een tarief van 0,35 euro per kWh? Vermeld dit dan duidelijk op de laadpaal. Ook moet de laadpaal natuurlijk geschikt zijn om een koppeling te kunnen maken met een backoffice systeem. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Veel fabrikanten bieden deze mogelijkheid tegen een maandelijkse betaling. Ook zijn er leveranciers van backoffice systemen die je laadpaal kunnen koppelen. De meest gangbare producten kennen een koppeling met de beheersoftware van deze aanbieders. Bestaat de koppeling nog niet dan kan deze worden aangevraagd. De voorwaarde hiervoor is dat een laadstation voldoet aan OCPP. OCPP is de afkorting van Open Charge Point Protocol, het Europese protocol voor het verbinden van openbare laadstations en laadpasjes. Het is raadzaam om de mogelijkheden goed in kaart te brengen tijdens het oriëntatie proces. Wil je verdienen aan de laadsessies? Vermeld dit dan duidelijk aan de leverancier en vraag naar de kosten.

Kosten van laadpalen vergelijken? Klik hier voor gratis 4 offertes

Tesla Model S in de sneeuw
12 februari 2025
De helft van de Nederlandse wintersporters die de auto pakken voor de wintersport gaat liever niet elektrisch, volgens verzekeraar Allianz Direct.
Wiel linksvoor van een kleikleurige KIA EV6
door MIndert Westra 8 februari 2025
Hoe ver kun je komen op een enkele lading met de gefacelifte Kia EV6? De fabrikant beloofde een bereik richting de 600 kilometer!
Pininfarina Battista rijdt door de bergen langs een inham
door Mindert Westra 5 februari 2025
Waarom moet een elektrische auto geluid kunnen maken? En welke mogelijkheden zijn er op het gebied van geluiden?
Een blauwe Volkswagen trekt een retromodel caravan
door Mindert Westra 30 januari 2025
Elektrisch rijden met een caravan is goed te doen. Wat zijn de beste caravantrekkers tegenover een betaalbare prijs?
Lees meer artikelen
Share by: