Blog Layout

apr. 16, 2024

Welke laadpas kan ik het beste kiezen?

Er bestaat een oerwoud aan passen om je elektrische auto mee op te laden aan de openbare laadpaal of aan de snellader. Nieuwe pasaanbieders schieten als paddenstoelen uit de grond. En elke service provider heeft weer zijn eigen abonnementsvorm en een keur aan combinaties. Ook zijn er nog gratis passen, maar dan weer wel met een enorme diversiteit aan tarieven. En heb je te maken met een lokale aanbieder of wil je de pas in het buitenland gebruiken? Door de bomen het bos niet meer zien, dat is hier aan de orde. Kom er dan maar eens achter welke laadpas het beste bij jouw situatie past.

Laadpas | zo werkt het

Een persoon houdt de laadpas voor aan het laadstation

De laadpas is net als een betaalpas bedoeld voor de administratieve afhandeling van de aanschaf van een product of het afnemen van een dienst. De dienst in dit geval betreft het laden van de batterij van de elektrische auto. Net als de bankpas dient ook de laadpas als doel om de persoon die een transactie doet te kunnen identificeren. En zoals je bij een bankrekening verschillende diensten afneemt kan dat ook bij de laadpas. Door simpelweg de laadpas voor te houden aan het laadstation kan de auto worden weer worden geladen. Het pasgebruik is grofweg onder te verdelen in laadpassen met abonnement en laadpassen zonder abonnement. 

Laadpas zonder abonnement

Vrijwel elke aanbieder heeft een gratis pas in zijn assortiment. Erg handig als je veel thuis laadt en incidenteel publiek moet laden. Met een laadpas zonder abonnement betaal je vooral een hoger starttarief, maar geen vast tarief per maand. De uitdaging is de juiste aanbieder te vinden want het starttarief en het laadtarief (prijs per kWh) verschilt per laadpasaanbieder én laadpaalaanbieder. Op internet kun je veel websites met tarieven achterhalen, maar het blijft wel een zoektocht de juiste aanbieder te vinden. Je kunt het beste op voorhand uitzoeken waar je voor een gunstig tarief kunt laden. Bedenk wel dat tarieven in de loop van de tijd veranderen, dus check regelmatig ook de mogelijkheden bij de concurrentie.

Laadpas met abonnement

Een abonnement heeft het voordeel dat je geen starttarief betaalt voor iedere keer dat je de auto oplaadt. Het enige wat je betaalt is het stroomtarief. Zo'n abonnement kost 4 á 5 euro per maand. Het is een eenvoudige rekensom om te kijken of een abonnement uit kan. Neem bijvoorbeeld de ANWB waarbij het abonnement per maand 4 euro kost en het starttarief rond de 35 cent ligt. Het maandabonnement is rendabel wanneer je 12x of vaker per maand publiekelijk of aan de snellader moet laden. Daar waar de abonnementsprijzen aan de lage kant zijn liggen de startarieven veel weer wat hoger. Aanbieders van laadpassen hanteren dus verschillende laadtarieven. Zo zijn er aanbieders die voor publiek laden en snel laden een vast tarief hanteren. De tarieven voor publiek laden liggen momenteel rond de 50 cent per kWh. Het snelladen zit rond de 70 cent per kWh. Andere aanbieders laten dit volledig afhangen van het laadpunt waar je laadt en hanteren dus een variabel tarief. Dit kan goedkoper zijn maar vraagt meer uitzoekwerk van de gebruiker. Met vaste tarieven weet je beter waar je aan toe bent. 

vandebron EV-laadpas

Welke laadpas past het beste in mijn situatie?

Een concreet antwoord op deze vraag is niet mogelijk. Hanteer de belangrijkste criteria waar je je keuze op baseert:

  • wel of geen abonnement
  • variabele of vaste laadtarieven
  • landelijk of internationaal

 

Vakantiegangers kunnen nog profiteren van aanbiedingen die puur zijn gericht op tijdelijk gebruik in het buitenland. Sowieso is het internationaal best wel een puzzel. Providers hanteren in het buitenland weer verschillende dekkingen. Kijk dus goed uit dat je de juiste  geografische dekking te pakken hebt zodat je overal met de pas kunt laden. Houd er verder rekening mee dat tarieven en abonnementsvormen voortdurend wijzigen. Kijk bij de tijdelijke aanbieding goed naar de tarieven die ingaan vanaf het moment dat de termijn van de aanbieding is verstreken. Een website die de bekendste passen in één actueel overzicht weergeeft is Laadpastop10. Een bezoek aan deze site zal nog meer beeld verschaffen.

Is een laadpas voor thuis handig?

In de markt zijn laadpalen te koop met verschillende autorisatiemogelijkheden. Bij de meest voorkomende thuisladers wordt de auto opgeladen zodra de auto aan de laadpaal is gekoppeld. Dit heeft als grote voordeel dat je niet op zoek hoeft te gaan naar je laadpas. Heb je wat minder vertrouwen in de buurman met zijn elektrische auto dan kun je kiezen voor een laadpaal met vergrendeling. In de meeste gevallen werkt dit met een laadpas. Het laden zal pas starten wanneer de auto is gekoppeld en de laadpas is voorgehouden. Een thuislader met pasjessysteem is vaak duurder maar brengt ook voordelen met zich mee. De laadpaal is afgesloten waardoor een laadsessie alleen met geautoriseerde pas kan starten. Meestal kunnen de laadsessies aan de hand van de laadpas eenvoudig worden geregistreerd, ingezien en verrekend. Naast de laadpas bestaan er ook vergrendelingsmogelijkheden via een PIN-code, telefoon of zelfs gezichtsherkenning. Veelal zijn dit uitgebreidere laadstations met een LCD-scherm die je privé nauwelijks tegen komt.


Kosten van laadpalen vergelijken? Klik hier voor gratis 4 offertes

Deel het bericht

Een smart#3 met panoramadak in de kleur Photon Orange metallic staat op een parkeerplaats
door Mindert Westra 29 apr., 2024
Smart Automobil komt met een opvolger van de smart#1. Maak kennis met de sportieve SUV coupé smart#3.
Een blauwe Volkswagen trekt een caravan
door Mindert Westra 24 apr., 2024
Elektrisch rijden met een caravan is tegenwoordig goed te doen. Wat zijn goede caravantrekkers voor een normale prijs?
Een donkerblauwe auto met parkeerschade aan de bumper
19 apr., 2024
Bij parkeerschade aan je elektrische auto is het van belang de juiste stappen van het proces te doorlopen.
De elektrische ë-C3 staat in de straat geparkeerd
door Mindert Westra 15 apr., 2024
Met de komst van de Citroën ë-C3 valt er binnenkort meer te kiezen onder de goedkoopste elektrische auto's.
Meer artikelen
Share by: