Volledige vrijstelling MRB in 2025 van de baan
Naast de bijtellingsregeling is er nog een andere drijfveer waardoor het elektrisch rijden in Nederland een vlucht heeft genomen. Dan hebben we het over de vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting (MRB). Helaas komt er binnenkort een einde aan deze interessante kortingsregeling. De vrijstelling geldt nog tot en met het jaar 2025. Vanaf 2026 wordt de pijn enigszins verzacht door een korting te berekenen op het gewicht, waarmee de EV in een lagere gewichtsklasse terecht komt. Die korting is als volgt:
- 40% in 2026 (je gaat 60% betalen)
- 30% tussen 2027 en 2029
- 25% in 2030
De korting is leuk, maar ook noodzakelijk. Kijk alleen even naar het gewicht van de auto. De EV is duidelijk zwaarder vanwege het accupakket. Dit werkt niet alleen nadelig voor de MRB maar zorgt ook nog voor een hogere verzekeringspremie.
Ondanks de korting is de afbouw van deze regeling een hard gelag voor de EV-rijder die over het algemeen niet te beroerd is om extra geld uit te geven om duurzaam te rijden. Immers, door de bank genomen is een goede EV-middenklasser zo’n 10.000 euro duurder dan zijn brandstofequivalent. Dus alleen voor het geld zal een nieuwe EV niet gauw aangeschaft worden. Voor enkel een MRB-korting stapt de automobilist niet over naar elektrisch, maar het kan de twijfelaar wel over de streep trekken.
Afschaffing van de MRB-vrijstelling is onverstandig
Het vervelende is ook nog dat de MRB berekend wordt over het gewicht van de auto. Door het accupakket is de EV zwaarder dan de brandstofauto, waardoor het mogelijk in een duurdere gewichtsklasse terecht komt. Vraag is of het niet te vroeg is de regeling binnenkort af te schaffen. Het pakket aan subsidiemaatregelen blijkt tot nu toe erg succesvol. Nederland heeft op gebied van elektrisch rijden een duidelijke voorsprong ten opzichte van de landen om ons heen. Maar door de onduidelijkheid over toekomstige subsidiëring zie je de terughoudendheid bij de potentiële EV-rijder. Een tekenend voorbeeld is de aanschafsubsidie voor elektrische auto's. Een subsidieregeling die overigens per 1 januari van 2025 is komen te vervallen. De subsidiepot bij aanschaf van nieuwe en tweedehandse elektrische auto’s was eind mei 2022 al helemaal leeg. Terwijl de pot nu, augustus 2023, nog 37 miljoen bevat. Dit is meer dan de helft van de totaal beschikbare subsidie van 67 miljoen voor 2023.
Dit is een slechte zaak voor het elektrisch rijden. Momenteel spant het er om of de duurzame sector doorzet of dat het een terugval maakt. Het afschaffen van stimuleringsregelingen is niet wat de sector momenteel kan gebruiken. Een probleem dus voor de overheid die zegt dat de elektrische auto de stuwende kracht moet zijn van de elektrificatie van onze maatschappij. Wil je van de elektrificatie een succes maken zul je het grote publiek hoe dan ook uit de fossiele brandstofauto moeten zien te krijgen. Dat gaat zonder subsidiëring nog niet lukken, blijkt uit de praktijk.