7 maart 2021

Waarom gaat het snel laden van een elektrische auto slechts tot 80%?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het laden van een elektrische auto. Een stopcontact of laadpaal kan worden gebruikt om de auto te voorzien van stroom. Bij een reguliere laadpaal kan de auto worden opgeladen van 0% tot 100%. Bij snelladen is dit anders. Veelal vermelden autofabrikanten de laadtijd tot 80%. Maar waarom is dat eigenlijk?

Snelladen van je elektrische auto of wisselstroom (DC of AC)

Vrijwel iedere elektrische auto kan op twee manieren opladen. Opladen aan een laadstation, zowel thuis, op het werk of bij een publiek laadpunt verloopt via wisselstroom. Deze veilige en gecontroleerde manier van opladen noemen we AC-laden. Opladen aan een laadpaal gaat een stuk sneller dan aan het stopcontact, de auto kan immers veel meer laadvermogen ontvangen en de laadpaal maakt dit mogelijk. Voor wie zijn elektrische auto sneller geladen wil hebben kan gebruik maken van een laadpaal die werkt op gelijkstroom, oftewel DC-laden. Deze DC-laders, ookwel snelladers, zullen direct de accu van de auto voeden zonder de omvormer te gebruiken. Dit resulteert in hoge laadvermogens en kortere laadtijden.

Waarom snelladen elektrische auto's tot 80% gaat

In het geval van snelladen spreekt men vaak van laadtijden van 0%, 10% of 20% tot aan 80%. En dit heeft een goede reden. Nadat de elektrische auto aan de snellader voor 80% geladen is gaat het snelladen voor de overige 20% een stuk langzamer. Dit heeft te maken met de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion batterijen kan op termijn te maken krijgen met degeneratie (dat de werking van de accu er op achter uit gaat). Dit heeft op den duur gevolgen voor de actieradius. Om de accu te besparen en de levensduur te behouden zijn elektrische auto's zo ingesteld dat het opladen van de laatste 20% een stuk langzamer gaat. Het opladen stopt overigens niet na 80%. Je kunt gewoon blijven opladen maar de laadsnelheid zal flink afnemen. Dit is niet direct een probleem. Een gemiddelde laadsessie gaat vrijwel nooit tot 80%. Een snellader wordt meer gebruikt om de EV te voorzien van net die 100 kilometer die nodig was. Het overgrote deel van de bestuurders zal vervolgens gebruik maken van een thuislader of publieke AC lader.

Waarom geldt dit alleen voor snelladen?

Soms merk je dat de laadsnelheid ook in het geval van AC-laden afneemt bij de laatste paar procenten om de batterij te besparen. Toch zijn er geen directe beperkingen ingesteld om het opladen bij een reguliere laadpaal te vertragen. Dit komt omdat het beter is om batterijen geleidelijk op te laden. Hoe langzamer hoe beter. 


Bij snelladen gaat het om de snelheid. Snelladen kan daarom worden gezien als extra belasting voor je accupakket. Is snelladen dan schadelijk voor de batterij? Feitelijk is langzamer laden beter maar dat betekent niet dat je het nooit moet doen. Juist om eventuele schade in de vorm van levensduur te beperken kun je dus snelladen tot 80% in plaats van 100%. Daarnaast zijn moderne elektrische auto's vaak uitgerust met actieve koeling om schade te minimaliseren tijdens zware belasting.


Een witte KIA EV3 wordt geladen bij een publieke laadpaal
door Mindert Westra 18 april 2025
De KIA EV3 heeft de titel World Car of the Year 2025 in de wacht gesleept. Wat maakt de betaalbare elektrische SUV zo populair?
Een blauwe Ford Fiesta rijdt over een zandweg in een dorre omgeving
15 april 2025
Wat is shortlease eigenlijk? En wat zijn de voordelen? Alles wat je moet weten over shortlease.
Een gele Fiat Grande Panda rijdt over een zebrapad van een weg aan huizen en een bomenrij
door Mindert Westra 8 april 2025
Fiat komt met de elektrische Fiat Grande Panda. Wat weten we van dit model dat zich baseert op het iconische Panda uit de jaren 80?
Achterkant van een elektrische Renault 5 E-Tech staat model
door Mindert Westra 4 april 2025
Steeds meer EV's worden betaalbaar. Welke elektrische auto's zijn goedkoop? Wat is de Top10 modellen met de laagste prijs.
Lees meer artikelen