Het
vinden van de juiste thuislader kan nog best een aardige klus zijn. Zeker als je nagaat dat er
veel mogelijkheden zijn om de juiste laadpaal te vinden. Hoewel we daarnaast ook de nodige artikelen hebben geschreven over de
kosten bij de aanschaf van elektrische auto's en laadpalen blijft één vraag onbeantwoord. Welke subsidies en regelingen zijn er voor een laadpaal thuis?
Helaas zijn er geen landelijke subsidies en regelingen voor particulieren zoals voor de aanschaf van een laadpaal aan huis. Een subsidie voor een thuislader kan uitsluitend worden verstrekt aan zakelijke kopers. Zou dit betekenen dat er dan helemaal geen opties meer bestaan om gebruik te maken van een subsidie, regeling of financieel voordeel voor een lader? Nou nee, er zijn een aantal mogelijkheden. We zetten ze op een rij.
Sta je als zzp'er of ondernemer met een bedrijf aan huis ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan is het wellicht mogelijk om de
zakelijke subsidies en regelingen
toe te passen. Voor zakelijke kopers zijn er een aantal mogelijkheden. Zo kan een ondernemer gebruik maken van de Milieu Investeringsaftrek (MIA) door te profiteren van 36% investeringsaftrek of de VAMIL-regeling om tot 75% van de investeringskosten versneld te kunnen afschrijven. Naast het toepassen van de MIA en VAMIL regeling is het ook mogelijk om de BTW over de aanschaf van de thuislader en de installatie van de laadpaal terug te vorderen. Daarnaast kunnen de zakelijke laadsessies worden opgenomen als 'tankkosten', mits de elektrische auto ook als zakelijke auto staat opgegeven.
Directe subsidies en regelingen voor de aanschaf of installatie van een laadpaal aan huis voor particulieren zijn er helaas nog niet. Zit je echter totaal niet te wachten op een investering in een laadpaal is er nog een andere optie. In verschillende gemeenten is het mogelijk om een 'gratis' laadpaal aan te vragen. Ja, dat leest je goed. Je kunt daadwerkelijk een gratis laadpaal aanvragen. Door de explosieve groei van het aantal elektrische auto's stijgt ook de vraag naar laadpalen. Niet iedereen heeft echter de mogelijkheid om thuis een laadpaal te plaatsen. Hierom is het mogelijk om een gratis laadpaal aan te vragen bij verschillende gemeenten. Natuurlijk komt een dergelijke aanvraag wel met de nodige eisen.
De laadpaal zal bijvoorbeeld niet op eigen grond worden geplaats maar in de straat. Hierdoor zal de laadpaal opengesteld worden voor alle andere elektrische auto's. Het is dus geen laadpaal die uitsluitend door jouw elektrische auto gebruikt kan worden. Vaak stelt de gemeente ook de eis dat er geen mogelijkheid is om een laadpaal te plaatsen op eigen terrein en dient er binnen een straal van ongeveer 300 meter geen andere openbare laadpaal te staan.
Ook voor 2022 kunnen zakelijke kopers gebruik maken van de MIA en VAMIL regelingen. Voor particuliere kopers is er helaas nog geen zicht op een subsidie of regeling voor de aanschaf van een laadpaal aan huis. Of een dergelijke regeling er ooit nog zal komen is nog maar de vraag.