ZEM-auto stoot vangt juist CO2 op
Ken je deze al? De ZEM? Met dit bijzondere voertuig wordt een volgende stap gezet in het elektrisch rijden. Want,
tijdens het autorijden met de ZEM wordt meer CO2 opgevangen dan dat het uitstoot! Dus in zekere zin wordt het milieu een dienst bewezen door te autorijden! Dat dit mogelijk is bewijst TU/ecomotive, een studententeam van de TU Eindhoven. Zij zijn de ontwikkelaars van dit prototype personenauto. ZEM staat voor Zero Emission Mobility , dus mobiliteit zonder uitstoot. Het heeft een lithium-ionbatterij en veel onderdelen zijn 3D-geprint van recyclede kunststoffen. Daarmee wordt dus niet alleen uitstoot bespaard tijdens het rijden, maar ook tijdens de productiefase en de reclycing aan het einde van de levenscyclus van de wagen. Alweer een fraai stukje techniek van eigen bodem en uit Eindhoven, de Silicon Valley van Europa. Iets waar het team zeer trots op kan zijn!
Zoals we weten is de uitstoot tot het minimum beperken het doel van de emissievrije auto's. Maar we weten ook dat het fabriceren van de EV als ook het uiteindelijke recyclen tot veel uitstoot leidt. De Tesla model 3 bijvoorbeeld
moet eerst ruim 20.000 kilometer rijden wil het echt een uitstootvoordeel behalen ten opzichte van de brandstofauto. Waar veel merken het emissievrij rijden alleen projecteren tijdens het rijden gaat het studententeam naar een next level door aandacht te schenken aan de volledige levenscyclus van de elektrisch aangedreven auto. Voorts heeft de wagen nog veel andere nieuwe technieken in zich. Zo is er de mogelijkheid van bi-directioneel laden. Het kan dus ook de energie terug geven aan het laadstation.
© foto: Bart van Overbeeke
ZEM auto - hoe kan het tijdens het rijden koolstof opvangen?
Het klinkt heel simpel, namelijk door twee filters gebruiken die tijdens het rijden CO2 op vangen. Maar het afvangen van CO2 is zeer complex. Op de manier waarop het voor deze tweezitter wordt gemaakt is patent aangevraagd. Het studenten team schat dat voor de opvang van 1 KG ongeveer 10.000 kilometer moet worden gereden. Het filter wordt naderhand geleegd. Hier kan een hele infrastructuur voor worden ingericht, maar voor de hand ligt dat dit bij laadstations geregeld kan worden. Dat moet ook wel want het filter moet ongeveer na ruim 300 kilometer rijden worden geleegd. Redelijk synchroon dus aan het laden van de accu. Aan alles is te zien dat ZEM een aan missie werkt. Met de gedachte dat er meer dan een miljard (!) brandstofauto's rondrijden wereldwijd valt er duidelijk wat te halen. De techniek die nu ontwikkeld wordt kan worden toegepast in de auto van morgen. Dit is een gigantische opsteker voor ons milieu. De ZEM is een uitdaging voor de autobranche om de volgende stap te zetten. Om dit kracht bij te zetten gaat het team de boer op. een goed voorbeeld is hun roadshow in de VS (ZEM goes USA!).