Eens in de zoveel tijd, meestal wanneer je van auto verandert, krijg je er als zakelijke rijder weer mee te maken: je wilt weten wat de fiscale waarde is van je auto. Termen als fiscale bijtelling, fiscale waarde en cataloguswaarde komen dan om de hoek kijken. Maar wat is het verschil tussen fiscale waarde en catalogusprijs? En hoe achterhaal je de fiscale bijtelling?
De definitie van de cataloguswaarde is bij de Belastingdienst als volgt: de officiële nieuwprijs van de (bestel)auto die geldt op de datum dat het kenteken deel 1 is afgegeven. Deze prijs is inclusief:
Overigens hanteert de Belastingdienst de term 'catalogusprijs' in plaats van 'cataloguswaarde'. De bij de dealer aangebrachte accessoires worden niet meegeteld bij de cataloguswaarde. Dit geldt eveneens voor andere kosten zoals de registratiekosten en recyclingkosten. Ook de kosten rij-klaar worden niet meegerekend. Maar deze kosten zouden niet meer voor mogen komen want de dealer mag dat sinds 2016 niet meer in rekening brengen.
De Belasting heeft geen specifieke definitie voor de fiscale waarde. Het geeft dus ook aan dat er feitelijk geen verschil zit tussen de fiscale waarde en de cataloguswaarde, mits de kosten van bijv. extra accessoires bij de dealer buiten de fiscale waarden worden gehouden.
Wie een zakelijke auto gebruikt kiest er voor om deze uitsluitend voor zakelijke ritten te gebruiken of die zakelijke auto ook in te zetten voor privégebruik. In het eerste geval is alleen een kloppende (!) rittenregistratie nodig voor de Belastingdienst. Daarnaast mag je maximaal 500 privé kilometers per jaar rijden met de auto. Rij je meer dan 500 kilometer privé is er sprake van privégebruik van de zakelijke auto. Hierover moet inkomstenbelasting worden berekend. Het berekende bedrag heet de fiscale bijtelling. Ten grondslag aan de berekening van de fiscale bijtelling ligt de fiscale waarde.
Over auto’s ouder dan 15 jaar wordt geen fiscale bijtelling berekend. De bijtelling wordt in dat geval berekend over de dagwaarde. Naast de fiscale bijtelling wordt de cataloguswaarde of fiscale waarde waarde ook gebruikt voor de berekening van de verzekeringspremie en de bijtellingskorting.
De Belastingdienst doet dit als volgt:
Naast het opvragen van de fiscale waarde bij de RDW kun je deze ook zelf berekenen. Dit gaat aan de hand van de aankoopfactuur van de auto. Volgens de definitie van de fiscale waarde kun je het aankoopbedrag (de consumentenprijs) verminderen met de bijkomende kosten na kentekenregistratie. Dan heb je de weer de fiscale waarde. Meestal staat de fiscale waarde ook gewoon aangegeven op de factuur.