Waar de één het gemak van een automatische versnellingsbak verkiest boven een handbak, zweert de ander bij zelf schakelen. Handgeschakelde auto's voegen voor sommigen waarde toe aan de rijbeleving. De juiste verhouding tussen de koppeling en het gas, het ideale moment om te schakelen, het draagt allemaal bij volgens de autoliefhebber. Toch lijkt de handgeschakelde versnellingsbak al langer op zijn retour. En de komst van de elektrische auto's, die altijd een automaat is, draagt er flink aan bij. Waarom is dat?
Waarom heeft de elektrische auto een automaat? Bestaat er überhaupt wel een handgeschakelde auto op stroom?
Op een paar specialistische bouwwerken na hebben elektrische auto's altijd een automaat. Dit is vanwege de elektromotor. In tegenstelling tot een reguliere verbrandingsmotor zijn verschillende versnellingen bij de elektromotor niet nodig. Deze werkt namelijk bij iedere snelheid. Een elektrische auto heeft daarom geen versnellingen en is haast per definitie een automaat. Groot voordeel van een automaat bij auto's op stroom is dat hij als het ware altijd op het optimale moment schakelt. Dit is een belangrijke plus voor elektrische auto waar altijd de nadruk ligt op een zo groot mogelijk bereik. De automaat brengt een extra stukje efficiency met zich mee, dat weer een verbetering betekent voor een hogere actieradius.
Zit er dan verschil tussen een automaat bij elektrische auto's en de automaat van een brandstofauto? De meeste mensen merken dat verschil niet, maar het is er wel. Waar bij een reguliere automaat de schakeling toch vrijwel altijd voelbaar is, al is het minimaal, merk je bij een elektrisch voertuig met automaat geen enkele vertraging. Daarnaast is er nog het koppel, die wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm). De elektromotor heeft meteen een maximaal koppel. Koppel is het draaimoment, het moment dus dat de wielen op het wegdek gaan rollen. Het zegt iets over de kracht van de motor, in de mate waarin het in staat is de wielen in beweging te brengen. Het maximale koppel betekent dat een voertuig supersnel in beweging komt. Bij de elektrische auto is dit maximale koppel altijd meteen beschikbaar. Bij de brandstofauto hangt dit sterk af van het toerental en zal daarmee altijd wat extra vertraging bij het optrekken. Daar waar de elektrische auto zijn koppel rechtstreeks af geeft op de wielen, zit er bij de brandstofauto een verschil in het koppel van de motor (krukas) ten opzichte van de kracht om de wielen te laten draaien.