Blog Layout

mrt. 13, 2021

Elektrische auto opladen | wat komt daar bij kijken?

Heb ik een pasje nodig om een elektrische auto op te laden? Welke laadkabel heb ik nodig om een EV te laden? En kan ik mijn elektrische auto bij iedere laadpaal opladen? Voor de een is een elektrische auto opladen net zo gemakkelijk als tanken, voor een ander kan dit de eerste keer zijn. Met de toestroom van stekkerauto's is het niet zo vreemd dat berijders vragen hebben over het opladen. Wat moet je allemaal weten om elektrisch te kunnen laden?

Fiat e-Doblo aan laadpaal

Elektrische auto opladen, hoe moet dat?

Een van de meest voorkomende vragen onder mensen die voor het eerst in aanraking komen met een elektrische auto is 'Hoe moet ik een elektrische auto opladen?'. Het opladen kan op verschillende manieren. Vaak worden elektrische auto's geleverd met een stopcontactlader. Je opent simpelweg het laadklepje (waar bij brandstofauto's het tankklepje te vinden is) en steekt de stekker in de auto. De andere zijde gaat in het stopcontact en de auto zal automatisch beginnen met opladen. Opladen via het stopcontact kan echter flink lang duren en is daarom meer een noodoptie. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een laadpaal. Een laadpaal zorgt ervoor dat de auto veel sneller en veiliger geladen kan worden en je dus sneller je weg kunt vervolgen. Wanneer je beschikt over een thuislader is het meestal een kwestie van de stekker inpluggen en de auto start met opladen.


Voor publieke laadpalen geldt een iets andere werking. Allereerst heb je een laadkabel nodig. Vaak is deze inbegrepen bij de aankoop van de auto. De laadkabel is voorzien van twee zijdes. De ene zijde is geschikt voor de laadpaal. Dit is een universele aansluiting en werkt dus op iedere openbare laadpaal. De andere zijde gaat in de auto. Vervolgens zal je de laadpaal moeten ontgrendelen. Dit gaat in de meeste gevallen via een laadpas of een mobiele app. Laadpassen zijn te krijgen via de autodealers of websites zoals www.laadpastop10.nl. Dankzij afspraken tussen partijen is het in Nederland mogelijk om bij bijna alle laadpalen met een pasje te laden. Voorbeelden van mobiele applicaties om te kunnen opladen zijn onder andere PlugSurfing en e-Flux. Door je creditcard te koppelen aan de app kun je gemakkelijk middels een QR code op de laadpaal een laadsessie starten. Bij een laadpas start je het opladen door de laadpas voor het aangewezen deel op de lader te houden. Om het opladen te stoppen is het nodig om de laadpas wederom tegen de laadpaal aan te houden. Na het ontgrendelen van de auto kun je de stekkers veilig verwijderen.

Hoe moet ik een elektrische auto opladen bij een snellader?

Voor een snellader werkt het proces niet heel veel anders. Ook hier geldt dat het gebruik van een laadpasje of mobiele applicatie nodig is om een laadsessie te kunnen starten en stoppen. In tegenstelling tot reguliere laadpalen zijn snelladers voorzien van vaste kabels met een andere aansluiting. De aansluiting kan een CCS-2 of CHAdeMO aansluiting zijn. Wie een blik werpt op de laadpoort van zijn of haar auto merkt snel genoeg welke aansluiting nodig is om de auto te laden. Steek de stekker in de auto en gebruik het pasje of app om de laadsessie te starten. Om de laadsessie te stoppen gebruik je wederom de laadpas of app en ontgrendel je de auto om de stekker veilig te verwijderen.

Hoe kan ik zien of een laadpaal werkt?

De meeste openbare laadpalen zijn uitgerust met lampjes die de status van de lader aangeven. In de meeste gevallen heeft een blauw of groen lampje de betekenis 'beschikbaar' en een andere kleur 'aan het laden'. Brand er een rood lampje dan is de laadpaal in storing of buiten gebruik. Laadpalen zijn vaak uitgerust met een instructie en uitleg bordje waarop de betekenis van kleuren omgeschreven staat. Sommige laders, zoals vaak snelladers, zijn uitgerust met een scherm voor informatie.

Heb ik bij iedere laadpaal een pasje nodig?

Ja, voor de meeste openbare of publieke laadpalen is een laadpasje nodig. Maar ook een mobiele app zoals de applicatie van Plugsurfing of e-Flux kan volstaan. In dat geval maak je een account aan in de app en kun je een QR code op de laadpaal scannen om de laadsessie te starten. Voor informatie over de aanschaf van een laadpasje kun je terecht bij websites als laadpastop10.nl.

Wat heb ik nodig om een EV op te laden?

Een laadpasje of mobiele applicatie is voldoende wanneer je alleen gebruik maakt van een snellader. Voor een reguliere laadpaal heb je ook een laadkabel nodig.

Kan ik mijn elektrische auto bij iedere laadpaal opladen?

Eigenlijk zijn alle openbare laadpalen in Nederland universeel. Je kunt dus overal opladen ongeacht merk of model auto. Er zijn een aantal uitzondering waarbij een laadpaal is uitgerust met een vaste kabel die niet overeenkomt met de laadpoort van jouw auto. In dat geval kun je daar niet opladen. Dit geldt ook voor snelladers, hoewel deze vaak zijn voorzien van meerdere, verschillende, aansluitingen. Toch zijn deze aantallen verwaarloosbaar.

Het opladen aan de laadpaal werkt niet, wat nu?

Kom je er echt niet uit? Dan staat er vaak een noodnummer op de laadpalen. Wanneer je deze belt kan een medewerker van het desbetreffende merk laadpaal je direct helpen. Laadpaal zijn vaak verbonden met internet en oplossingen kunnen dus vaak op afstand worden doorgevoerd.


Kosten van laadpalen vergelijken? Klik hier voor gratis 4 offertes

Een blauwe Volkswagen trekt een caravan
door Mindert Westra 24 apr., 2024
Elektrisch rijden met een caravan is tegenwoordig goed te doen. Wat zijn goede caravantrekkers voor een normale prijs?
Een donkerblauwe auto met parkeerschade aan de bumper
19 apr., 2024
Bij parkeerschade aan je elektrische auto is het van belang de juiste stappen van het proces te doorlopen.
Iemand houdt een laadpas van Vandenbron voor aan een laadstation
door Mindert Westra 16 apr., 2024
Wie op zoek gaat naar een geschikte laadpas zal veel combinaties van abonnementen en tarieven tegenkomen. Enige duiding gaat helpen.
De elektrische ë-C3 staat in de straat geparkeerd
door Mindert Westra 15 apr., 2024
Met de komst van de Citroën ë-C3 valt er binnenkort meer te kiezen onder de goedkoopste elektrische auto's.
Meer artikelen
Share by: