Met het veranderende klimaat zou je haast zeggen dat je je niet meer voor hoeft te bereiden voor de winter. Maar de winter kan nog altijd venijnig uit de hoek komen. Sowieso hebben winterse omstandigheden een nadelige invloed op de prestaties van de EV. Veel factoren, zoals koude temperaturen, ijzige wegen en sneeuw zijn voor een elektrische auto extra spannend. Bijvoorbeeld, hoe zit dat met het vastvriezen van de laadkabel? En hoeveel actieradius heb ik bij extreem koude temperaturen? Hoe moet ik voorverwarmen? Hoe gebruik ik de eco-modus?
Hier volgen 10 tips om verstandig elektrisch te rijden in de winter.
Brandstofmotoren hebben veel restwarmte waar de auto van binnen verwarmd kan worden. Die luxe heeft de EV niet, daar moet de warmte komen van een elektrische kachel. Veel elektrische auto's zijn uitgerust met een standkachel. Een standkachel zorgt ervoor dat je de auto op afstand en op een ingestelde tijd kunt voorverwarmen. Soms is dit eenvoudig te regelen via de app of het multimediascherm in de auto. Uitgaande van de ingestelde tijd zal de kachel zelf berekenen, op basis van de buitentemperatuur, wanneer het verwarmen moet beginnen. Het verdient een aanbeveling om het voorverwarmen op te starten wanneer de auto nog aan de laadpaal gekoppeld staat. Zodoende zal de elektrische auto de stroom uit de lader gebruiken en niet van de accu. Naast het feit dat je meer bereik overhoudt is het voorverwarmen ook veiliger, want je ramen zijn mooi schoon. Ook is het fijn dat je auto al lekker warm is wanneer je de straat uit rijdt.
Heb je normaal gesproken voldoende actieradius wanneer je de auto enkel thuis oplaadt dan is het in de winter alsnog verstandig om een laadkabel mee te nemen. Mocht je onverhoopt met minder actieradius te maken krijgen kun je gebruik maken van de openbare laadstations. Kijk wel goed welk type laadkabel bij de auto past.
Stoelverwarming is een veelvoorkomende optie bij elektrische voertuigen. Naast dat het aangenaam kan zijn met de lage temperaturen heeft dit ook een praktische reden. Stoelverwarming vergt namelijk veel minder stroom dan de reguliere autoverwarming. Door enkel stoelverwarming (en indien mogelijk stuurwielverwarming) te gebruiken kun je, volgens een test van de ANWB, tot wel 25% van je accu besparen. En mocht je alleen in de auto zitten, hoeft er maar één stoelverwarming aan te worden gezet in plaats van het verwarmen van de hele binnenruimte.
Wie wel eens op wintersport is geweest is het misschien opgevallen: de batterijduur van elektronische apparaten, bijvoorbeeld een telefoon, is veel korter dan bij warmer weer. Dit geldt ook voor elektrische auto's. In de meest extreme gevallen kan dit leiden tot een afname in bereik tot wel 30%. Een manier om dit te beperken is door zo min mogelijk elektronica te gebruiken. Dit kan de radio of navigatie zijn. Probeer daarnaast ook te voorkomen dat je stroom verbruikt door een telefoon op te laden in de auto. Denk ook een beetje aan je rijstijl. Veel accelereren gaat 's winters meer ten koste van je actieradius dan je denkt.
Is het mogelijk om de auto binnen te zetten dan is dit aan te raden. Dit zorgt er niet alleen voor dat de accu minder afkoelt, met minder actieradius verlies tot gevolg, maar het kan ook vervelende situaties, zoals het vastvriezen van de laadkabel voorkomen. Mocht dit niet mogelijk zijn zorg er dan voor dat de stekkeraansluiting droog blijft. Mocht het toch misgaan en de laadkabel vastvriezen bel dan de pechhulp dienst van het desbetreffende automerk of de wegenwacht. Zelf handelen met bijvoorbeeld een föhn kan zeer gevaarlijk zijn.
Wanneer je dit lijstje leest lijkt het misschien alsof elektrische auto's veel meer zorgen ondervinden bij winterse omstandigheden dan benzine- en dieselvoertuigen. Toch is dat niet altijd het geval. Elektrische auto's presteren soms zelfs beter dan auto's op brandstof. Dit heeft alles te maken met het ontwerp. Bij auto's is het zwaartepunt essentieel voor een goede wegligging en tractie. Doordat de batterijen laag bij de grond zijn geplaatst bij EV's zorgt dit voor een goede verdeling en draagt het bij aan een beter weggedrag in de winter. Toch is investeren in goede winterbanden geen overbodige luxe, zeker bij veel sneeuw of ijzel. Winterbanden zijn in Nederland weliswaar niet verplicht maar zorgen wel voor veel meer grip. Omdat koude temperaturen de luchtdruk in je banden laat dalen is het raadzaam de bandendruk regelmatig te controleren.
Is jouw elektrische auto voorzien van een Eco-modus? Pas deze dan zoveel mogelijk toe in de winter. Een Eco-modus is een uitstekende functie om het vermogen van de auto te verlagen en het rijbereik te vergroten. Ook zijn er EV's die de mogelijkheid hebben om het regeneratief remmen handmatig uit te zetten. Mocht het spekglad weer zijn wil het wel eens raadzaam zijn dat te doen om volledig zelf de controle te houden.
Dit is natuurlijk de vuistregel voor iedere EV-rijder maar misschien in de winter wel extra belangrijk. Door een aantal handige apps te downloaden hou je altijd inzichtelijk wat de dichtstbijzijnde openbare laadpaal is, mocht je onverhoopt met een lege accu komen te staan.
Het inschakelen van een
warmtepomp is wellicht de meest efficiënte maatregel bij koude temperaturen. Met de warmtepomp wordt de accu opgewarmd waardoor het in de winterse kou veel efficiënter werkt. De energie die de warmtepomp vraagt is niets vergeleken met de opbrengst bij het laden van een warme accu. Wel moet gezegd dat niet elke elektrische auto er eentje heeft. Gelukkig worden de warmtepompen steeds vaker standaard geleverd of op zijn minst optioneel aangeboden.
Een vanzelfsprekende tip die iedereen wel weet. toch goed om nog even een paar algemene adviezen te volgen. Zijn bijvoorbeeld op de site van de ANWB om een lege accu te voorkomen.