Blog Layout

22 mei 2021

Laadpaal verhuizen | hoe gaat dat?

Een groot voordeel van een elektrische auto is dat je niet langer afhankelijk bent van een tankstation. Sommigen zijn zelfs helemaal niet meer gebonden aan een openbare locatie om de auto van een volle batterij te voorzien. Met een laadpaal aan huis is het mogelijk om de auto op te laden op de momenten dat jou dat uitkomt. Toch bestaat er de kans dat je eens gaat verhuizen. Kun je dan zo'n laadpaal mee verhuizen? En hoe gaat dat? Wat komt daar dan bij kijken?

Stappenplan laadpaal verhuizen

Om maar direct met de deur in huis te vallen, vrijwel iedere laadpaal kan worden meegenomen met een verhuizing. De laadpaal is immers destijds ook aan de muur of op een paal gemonteerd en moet er, met een beetje handigheid, ook weer af kunnen. Om een laadpaal in goede orde te verhuizen is het wel verstandig om een aantal stappen te doorlopen. Op deze manier kom je niet voor verassingen of onverwachtse kosten te staan.

Wie is de eigenaar van de laadpaal?

Dit lijkt een vrij simpele vraag. Echter, het komt nog wel eens voor dat de nieuwe eigenaar van jouw woning verwacht dat de laadpaal inbegrepen is bij de aankoop van het huis. Maak daarover tijdig goede afspraken. Indien het laadvermogen van de thuislader eigenlijk niet langer toereikend is voor je huidige auto kun je er ook voor kiezen om de laadpaal te laten hangen (mits de nieuwe eigenaar hier op zit te wachten). Dit voorkomt kosten voor het demonteren en installeren. Let hierbij wel op dat je een eventueel abonnement tijdig opzegt. Het kan ook zijn dat de laadpaal eigenaar is van de leasemaatschappij, een werkgever of iemand anders. Vraag in dat geval iets toestemming aan de eigenaar om de laadpaal te verhuizen.

De nieuwe locatie

Alvorens je vol enthousiasme de laadpaal van de wand haalt is het goed om eerste te kijken naar de nieuwe situatie. Waar moet de laadpaal precies komen? Is er voldoende ruimte of heb ik te maken met een openbare parkeerplaats binnen bijvoorbeeld een VvE? In dat laatste geval zal er toestemming nodig zijn van de VvE om de laadpaal te plaatsen. Daarnaast zal er gekeken moeten worden naar de aanleg van nieuwe bekabeling voor de lader en de capaciteit van de aansluiting in de meterkast. Is de capaciteit wel voldoende of moet ik een verzwaring aanvragen?

Wat te doen als de laadpaal van deze e-3008 gaat worden meeverhuisd?

Materialen

De nieuwe locatie van de lader zal waarschijnlijk niet precies hetzelfde zijn als de huidige situatie. Wellicht dient de laadpaal op een zuil gemonteerd te worden of zal er Load Balancing toegepast moeten worden. Deze aanpassingen vragen om de aanschaf van nieuwe materialen. Bijvoorbeeld een betonsokkel voor de zuil.

Abonnement laadpaal

Indien je gebruik maakt van een abonnement voor het thuisladen, bijvoorbeeld om de stroomkosten te kunnen verrekenen, zal ook dit aanpassingen vereisen. Het is verstandig om de provider van het abonnement om advies te vragen. Welke informatie is er nodig om het abonnement op de nieuwe locatie voort te zetten?

Voorbereiding

Het verhuizen van een laadpaal kan de nodige tijd in beslag nemen. De installatie vergt in sommige gevallen de nodige graafwerkzaamheden of aanpassingen aan de meterkast. Het is aan te raden om voorafgaand aan de verhuizing goed na te denken voor de periode tussen de demontage en de installatie op de nieuwe locatie. Je kunt in tussentijd bijvoorbeeld gebruik maken van openbare laadpalen. Hiervoor zal vaak een laadpasje vereist zijn. Vraag deze ruim van te voren aan. Een andere optie is om gebruik te maken van de Mode 2 laadkabel met een reguliere stopcontact ingang.

De kosten van een laadpaal verhuizen

De kosten zullen afhankelijk zijn van de situatie. Je zult rekening moeten houden met kosten voor de demontage, eventueel graafwerkzaamheden, eventueel een netverzwaring, bekabeling, nieuwe materialen en de manuren voor de installatie. Het is verstandig om van te voren een offerte op te vragen bij een installateur of de leverancier van de laadpaal.


Kosten van laadpalen vergelijken? Klik hier voor gratis 4 offertes
Een blauwe Cupra Tavascan rijdt over een weg op ruw terrein
door Mindert Westra 21 maart 2025
Cupra komt met een tweede elektrische auto Tavascan. Het nieuwe model betekent tevens een designlijn voor het merk.
Een geeloranje  Zeekr 7X staat op een ijzige ondergrond met besneeuwde bergen op de achtergrond
door Mindert Westra 27 februari 2025
In korte tijd komt Zeekr met zijn derde model op de West-Europese markt. Wat heeft de elektrische SUV ons te bieden?
Tesla Model S in de sneeuw
12 februari 2025
De helft van de Nederlandse wintersporters die de auto pakken voor de wintersport gaat liever niet elektrisch, volgens verzekeraar Allianz Direct.
Wiel linksvoor van een kleikleurige KIA EV6
door MIndert Westra 8 februari 2025
Hoe ver kun je komen op een enkele lading met de gefacelifte Kia EV6? De fabrikant beloofde een bereik richting de 600 kilometer!
Lees meer artikelen
Share by: