Blog Layout

14 september 2024

Wat maakt het platform van een EV zo belangrijk?

Ooit afgevraagd waarom elektrische auto’s zo duur zijn? Dat heeft alles te maken met de ontwikkelkosten. Dan hebben we het niet alleen over het duurste onderdeel, de batterij, maar ook over het onderstel, het platform waar de EV op staat. Het platform van een auto biedt de flexibiliteit om verschillende modellen te bouwen op dezelfde basis. Dit gaat van compacte sedans tot ruime SUV's. Dit maakt het mogelijk om voor om een breed scala aan elektrische voertuigen te ontwikkelen zonder telkens vanaf nul te hoeven beginnen, wat een besparing betekent zowel op ontwikkeltijd als kosten.


Deze platforms zijn architectonische hoogstandjes waar heel veel ontwikkeltijd en torenhoge investeringen in zitten. Voor de automobielindustrie, die de ontwikkelkosten zo laag mogelijk wil houden, is het dus zaak om platforms te ontwikkelen die jaren vooruit kunnen en hergebruikt kunnen worden voor zoveel mogelijk verschillende modellen, zelfs van verschillende automerken. Een nadeel van een gedeeld platform is dat auto’s meer op elkaar gaan lijken. Exclusiviteit en kenmerkende eigenschappen van een specifiek model, kunnen verloren raken.

Wat voor soorten platforms zijn er?

De transitie naar elektrisch rijden heeft veel impact gehad op het onderstel. In het begin werden EV’s op platforms gezet die voor benzine- of dieselauto’s waren ontwikkeld. Al gauw kwam het besef dat er meer voordelen lagen wanneer een EV op een eigen platform gebouwd zou worden. Zodoende kwamen er verschillende autoplatforms. Dit zijn:

 

  • Het conventionele platform. Deze is zijn gebouwd voor diesel- en benzineauto’s, maar ook voor de eerste elektrische auto’s. Voorbeelden hiervan zijn de Mercedes EQC en de Volkswagen e-Golf.
  • Hybride platform. Bedoeld voor benzine en diesel, hybride en elektrische auto’s. De verschillen van een onderstel tussen conventioneel of elektrisch zie je hier het beste terug. Zo moet je bij de brandstofversie veel ruimte inleveren omdat de benzinemotor nu eenmaal veel plek in neemt. Anders gezegd, elektrische modellen hebben meer binnenruimte dan hun brandstofvariant.
  • Elektrisch platform. Speciaal ontworpen voor volledig elektrische auto’s. Wat je veel ziet is dat de batterij in de bodem wordt weggewerkt. Dit levert je ruimte op in het interieur en maakt het soms ruimte voor een frunk.

Wat is er zo anders aan het platform van een EV?

Er is een aantal kenmerkende verschillen tussen brandstof -en elektrische platforms. Voorbeelden zijn de plek van de wielen, waar de EV een schaalbare wielbasis heeft. Ook de motorkap, een andere stroomlijning en de ruimte aan de binnenkant van de auto zijn verschillend. Daar waar het voor de conventionele auto van belang is te bepalen of een auto voorwiel- of achterwielaandrijving heeft is dit voor de EV veel flexibeler. Een andere wezenlijke verandering is de batterij die vooral in de bodem is weggewerkt. Dit brengt het zwaartepunt van de auto omlaag wat ten goede komt aan de aan de wegligging. Dat scheelt dus mooi wat ruimte aan de bovenkant van de auto.


Omdat een platform modulair is opgebouwd kan er gespeeld worden met de hoeveelheid accucellen die in het accupakket in de bodemplaat worden geïnstalleerd. In de praktijk zie je wel dat men tot de max gaat waardoor verschillende merken die op hetzelfde platform staan vaak ook hetzelfde (maximale) accupakket hebben en min of meer hetzelfde bereik. De ontwerper kan er voor kiezen een kleiner accupakket in te bouwen Dat scheelt dan weer in de kosten. Overigens is het ook mogelijk om brandstofauto’s op EV-platforms te ontwikkelen.

Welke platforms zijn er zoal?

Veel platforms zijn bekend omdat ze komen van EV-fabrikanten die meer merken in hun modellen gamma hebben. Het voorbeeld bij uitstek is Stellantis die veel schaalvoordelen bereikt door modellen van Opel, Citroen, Fiat, Peugeot, Alfa Romeo en nog veel meer op dezelfde platforms neer te zetten. Een goed voorbeeld is de basis van een personenbusje dat inmiddels wordt ingezet door Peugeot, Citroën, Opel en Fiat. Het laatste nieuws is dat Nissan, Mitsubishi en Honda de samenwerking aan gaan voor het ontwikkelen van een nieuw gedeeld platform voor hun elektrische voertuigen. We zetten de platforms van een aantal bekende automerken op een rij.

STLA - Stellantis

Voorbeeld bij uitstek dat het delen van elektrische platforms efficiencyvoordelen met zich mee brengt, neemt een kijkje bij Stellantis. Deze Europese autogigant (dat officieel als NV geregistreerd staat in Nederland) heeft een duidelijke en herkenbare strategie Dare Forward 2030 dat gaat over de elektrificatie van hun wagenpark in Europa. In 2038 wil het concern CO2-neutraal kunnen produceren. Al in 2030 bestaat het gamma enkel nog uit elektrische auto’s, zo is hun streven. Uitvoering van dit beleid krijgt vorm door liefst 4 nieuwe platforms te ontwikkelen.


Vooralsnog is men nog aangewezen op het aanpassen van de onderstellen van de bestaande brandstofmodellen. Compactere modellen zoals de Peugeot e-208, e-2008, de DS3 e-Tense en de Corsa-e zitten op het CMP. De middenklassers als de Opel Astra, de Peugeot 308 en de DS 4 zijn begonnen op het EMP2. De kleinste modellen zoals de Citroën e-C3 staan weer op een ander frame, het Smart Car platform. Vroeg of laat gaat Stellantis hier afscheid van nemen om ze te plaatsen op 1 van de 4 toekomstige platforms:

  • STLA Small is gericht op de kleinere modellen, zoals de stadsauto's, van het A-segment en B-segment. De autobouwer wil het platform in 2026 uitrollen met naar verwachting de Peugeot e-208 als eerste model. Later volgt de rest zoals de Opel Corsa-e, Peugeot e-2008 en de Citroen e-C3. Auto’s van dit platform kunnen een bereik halen tot maximaal 500 km.
  • STLA Medium voor de compacte middenklassers. Dit is het eerste EV-platform dat inmiddels operationeel is. Het is bedoeld voor het C-segment (compacte middenklasse) en het D-segment (middenklasse). Voorbeelden zijn de Opel Grandland Electric en de Peugeots e-3008 en e-5008. Performance-modellen op de Medium halen tot wel 700 km bereik. Standaardversies gaan richting de 500 kilometer.
  • STLA Large is gericht op het D- en E-segment. Dit zijn de grote elektrische SUV’s en Sedans. De bedoeling is dat Dodge en Jeep als eerste een model op dit platform bouwen en later worden gevolgd door Alfa Romeo. Modellen op de STLA Large zouden naar een bereik kunnen van 800 km.
  • Er komt een speciaal platform voor de elektrische bestelwagens en Amerikaanse pickups/terreinwagens zoals RAM en Dodge. Deze heet de STLA Frame. Het bereik van de modellen van STLA Frame blijft gelijk aan die van de STLA Large.

FAAR en CLAR - BMW

De Bayerische Motoren Werke heeft een platform voor de voorwielaangedreven auto’s en een voor de achterwiel- en vierwielaandrijving. Ze heten de FAAR (Frontwheel Drive Architecture) resp de CLAR (Cluster Architecture). De FAAR is in 2023 geïntroduceerd. De BMW X1 is het eerste model dat erop is gebouwd. Lagere modellen (1- en 2-serie; ook brandstof) staan nog op het UKL-platform (Untere Klasse). Daar wil de autobouwer gestaag vanaf.


Tot op heden zet BMW zijn modellen op platforms die voor zowel brandstof als elektrisch geschikt zijn. Neem bijv. de 4-serie/i4 en de 7-serie/i7. Vanaf 2025 gaat dit voor elektrische voertuigen veranderen. Met de Neue Klasse-strategie wordt volledig ingezet op de elektrische variant. De i3 zal dan het eerste model zijn dat met het nieuwe platform van de band rolt. De BMW i5 zal op de CLAR-architectuur worden gebouwd.

SPA2 - Volvo en Polestar

Voor veel van hun modellen geldt dat Polestar en Volvo hetzelfde platform gebruiken. Voor de nieuwste modellen is dit het nieuwe SPA2 dat staat voor Scalable Product Architecture. Dat de merken veel samenwerken is niet zo bijzonder want beide concerns hebben met het Chinese Geely dezelfde moeder. Beide automerken trekken overigens op platformgebied al voor langere tijd met elkaar op. Zo stond Polestar eerder ook al op het CMA-platform van Volvo. Modellen die op het nieuwe SPA2 platform staan krijgen over the air software-updates. Dit zie je vaker bij een technische basis die vanaf het begin voor volledig elektrische auto’s zijn ontworpen. Naast de SPA2 houdt Geely meer platforms in de lucht. Bijvoorbeeld de SEA2 die voor Zeekr X en de Smart#1 is ontwikkeld. Ook de Volvo EX30 staat hierop.

e-GMP - Hyundai/Kia

Het eerste platform dat Hyundai uitsluitend voor elektrische modellen heeft ontworpen is de e-GMP. De afkorting staat voor electric Global Modular Platform. Sinds 2021 staan de elektrische modellen van Hyundai, maar ook van KIA en Hyundai-dochter Genesis op dit platform. Batterijen van verschillende fabrikanten passen op dit platform. De accu van 77 kWh geeft de Ioniq 5 een bereik van 500 kilometer. De oplaadcapaciteit kan tot 800V waardoor de accu in 18 minuten vol kan worden geladen. Zowel achterwielaandrijving als vierwielaandrijving is mogelijk.

MEB - Volkswagen, Audi

Het chassis van de Volkswagen Groep is gebouwd voor verschillende modellen zoals de ID.3, ID.4, Skoda Enyaq IV, Audi Q4 e-tron en de Cupra Born. Het staat voor ‘Modulaire E-Antriebs Baukasten’ en is speciaal ontwikkeld voor de nieuwe generatie EV’s. Het MEB-platform is een standaardplatform dat zijn platte batterijen in de vloer van de auto heeft weggewerkt. De accu’s zijn aangesloten aan twee elektromotoren die verbonden zijn met enerzijds de voorwielen en anderzijds met de achterwielen, waardoor je, afhankelijk van het model, vierwielaandrijving kunt aanbrengen, gevoed door één grote batterij.

Het onderstel MEB van Volkswagen uitgelegd

AmpR - Renault (Ampere)

Net als Stellantis hanteert ook Ampere een small en medium platform. Ampere is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van motoren voor Renault, Alpine, Nissan en Mitsubishi. Het AmpR-small platform is bedoeld voor het C-segment zoals de Renault 5 en (vanaf 2025) ook de Renault 4. Voorheen heette dit platform CMF-C EV). Het mediumplatform gaat voor het B-segment. Zijn voorganger heette CMF-B EV).

PPE - Audi, Porsche

Daar waar Audi zijn Q4 e-tron en Q4 Sportback e-tron op het MEB-platform heeft gebouwd, heeft het ook de samenwerking gezocht met Porsche. Daar uit voort gekomen is het Premium Platform Electric (PPE). De Duitse concerns hebben feitelijk alles aan het platform opnieuw ontwikkeld, zoals de elektromotoren, de vermogenselektronica, de transmissie en de hoogspanningsaccu. Elektrische voertuigen op basis van het PPE wordt gekenmerkt door veel actieradius, frequent en vooral snel opladen. De eerste productiemodellen op basis van deze nieuwe technische basis zijn de Q6 e-tron en de Porsche Macan Electric.

Tesla

Omdat Tesla direct is begonnen met de elektrische auto had het geen last van het verleden en kon het meteen een architectuur ontwikkelen dat volledig gericht was op de elektrische aandrijving. Dit platform biedt meerdere voordelen, waaronder een lagere complexiteit, een betere gewichtsverdeling en een efficiëntere ruimtebenutting. Tesla’s platform Is nauw verweven met zijn geavanceerde software.


Tesla staat bekend om zijn vermogen om software-updates “over-the-air” aan te bieden, waardoor de prestaties, functies en zelfs de actieradius van de voertuigen kunnen worden verbeterd zonder dat de auto naar de garage hoeft. Deze softwaregebaseerde benadering stelt Tesla ook in staat om functies zoals autonoom rijden te ontwikkelen en te implementeren. De geavanceerde sensoren en computersystemen die in het platform zijn geïntegreerd, maken het mogelijk dat Tesla voertuigen voortdurend leren en zich aanpassen aan nieuwe rijomstandigheden, wat hen dichter bij volledig autonome besturing brengt. De Amerikaan heeft een platform voor de model 3 en model Y en een platform voor de Model S dat het deelt met de X. 

EVA - Mercedes

Met het Electric Vehicle Architecture (EVA)-platform wil Mercedes-Benz een leidende, strategische rol blijven spelen in de markt voor elektrische voertuigen. Een van de belangrijkste kenmerken van het EVA-platform is de mogelijkheid om grote batterijmodules met een hoge energiedichtheid te integreren. Afhankelijk van het model en de configuratie kunnen auto's die op het EVA-platform zijn gebouwd, een bereik van meer dan 700 kilometer halen, wat hen zeer competitief maakt in het EV-premiumsegment. Het EVA-platform maakt naast het gebruik van de nieuwste technologieën op het gebied van elektrische aandrijflijnen en rijhulpsystemen ook geavanceerde software voor energiemanagement. Een van de modellen die op dit platform staat is de Mercedes Benz EQE SUV.


Deel het artikel

Een blauwe Cupra Tavascan rijdt over een weg op ruw terrein
door Mindert Westra 21 maart 2025
Cupra komt met een tweede elektrische auto Tavascan. Het nieuwe model betekent tevens een designlijn voor het merk.
Een geeloranje  Zeekr 7X staat op een ijzige ondergrond met besneeuwde bergen op de achtergrond
door Mindert Westra 27 februari 2025
In korte tijd komt Zeekr met zijn derde model op de West-Europese markt. Wat heeft de elektrische SUV ons te bieden?
Tesla Model S in de sneeuw
12 februari 2025
De helft van de Nederlandse wintersporters die de auto pakken voor de wintersport gaat liever niet elektrisch, volgens verzekeraar Allianz Direct.
Wiel linksvoor van een kleikleurige KIA EV6
door MIndert Westra 8 februari 2025
Hoe ver kun je komen op een enkele lading met de gefacelifte Kia EV6? De fabrikant beloofde een bereik richting de 600 kilometer!
Lees meer artikelen
Share by: