Startkabels aansluiten | is dat veilig voor mijn accu?
Bij winterse omstandigheden wil de accu van een auto het nog wel eens begeven. Ouderwets de startkabels van stal halen lijkt dan de oplossing. Maar
kan ik startkabels ook aansluiten bij een elektrische auto? Kan ik starthulp geven met een elektrische auto aan een andere auto? En hoe zit dat eigenlijk bij een plug-in-hybride?
Startkabels aansluiten op een elektrische auto, kan dat?
Een elektrische auto is voorzien van twee batterijen. De grote hoofdaccu, ook wel de tractie-accu, is bedoeld voor de aandrijving van de auto. De accu begeeft zich in het hoogspanningsdomein met een spanning van 400V of 800V. Dit is de accu als er bij de elektrische auto wordt gesproken over bijvoorbeeld de accucapaciteit. Deze capaciteit ligt tegenwoordig veel tussen de 50 kWh en 100 kWh. De hoofdaccu kan worden opgeladen door middel van een
stopcontactlader, een
laadpaal
of een
snellader. Wanneer de hoofdaccu helemaal leeg is kan deze NIET worden opgeladen met startkabels.
Dan is er ook de kleine accu van 12 Volt die zich begeeft in het laagspanningsdomein. Het levert de reguliere energie voor zaken als de centrale vergrendeling, de verlichting en het infotainmentsysteem. Ook fungeert het als back-up in het geval de hoofdaccu tijdens het rijden uitvalt. Bijvoorbeeld functies als de elektrische stuurbekrachtiging en de remkrachtversterking trekken dan op de 12V-accu en zullen niet uitvallen. Als de elektrische auto parkeert wordt de hoofdaccu om veiligheidsredenen
losgekoppeld van het elektrische circuit. De 12 volt-batterij blijft wel stand-by staan, immers de elektrische auto moet natuurlijk altijd gestart kunnen worden.
Deze kleine 12V-accu kan WEL worden geladen met startkabels, maar dit niet snel nodig zijn. Ook de 12V accu bij een elektrische auto wordt continu bijgeladen waardoor de kans op een lege accu gering is.
Kan ik startkabels op mijn elektrische auto aansluiten om een ander hulp te verlenen?
Staat iemand anders met een lege accu en wil je met jouw elektrische auto starthulp verlenen? Goed bedoeld maar helaas is dit NIET aan te raden. Een EV als hulpvoertuig inzetten kan de elektronica in gevaar brengen. Dit kan nare schade tot gevolg hebben. In de meeste gevallen geldt dit niet alleen voor 100% elektrische auto's maar ook voor Plug-In Hybrides. Nissan bijvoorbeeld adviseert gebruikers om de Leaf niet als hulpvoertuig in te zetten en in het handboek van BMW valt te lezen dat de PHEV's niet gebruikt mogen worden voor starthulp.
Startkabels aansluiten op een Plug-In Hybride auto, kan dat?
Ja, het geven van starthulp aan een
Hybride of Plug-In Hybride
kan geen kwaad. Mits je dus geen starthulp geeft met een stekkerauto. Gebruik dus een benzine- of diesel auto in combinatie met startkabels om een Plug-in Hybride te starten. Het gebruik van een jumpstarter (mobiele starter) is ook mogelijk.
Belangrijkste punten en tips
door Mindert Westra
•
21 maart 2025
Cupra komt met een tweede elektrische auto Tavascan. Het nieuwe model betekent tevens een designlijn voor het merk.
door Mindert Westra
•
27 februari 2025
In korte tijd komt Zeekr met zijn derde model op de West-Europese markt. Wat heeft de elektrische SUV ons te bieden?
12 februari 2025
De helft van de Nederlandse wintersporters die de auto pakken voor de wintersport gaat liever niet elektrisch, volgens verzekeraar Allianz Direct.
door MIndert Westra
•
8 februari 2025
Hoe ver kun je komen op een enkele lading met de gefacelifte Kia EV6? De fabrikant beloofde een bereik richting de 600 kilometer!
Lees meer artikelen