Blog Layout

3 januari 2023

Vehicle-to-grid | hoe kan mijn auto bijdragen aan een beter milieu?

De elektrificatie die we in Nederland (en Europa) voor ogen hadden is met de oorlog in Oekraïne in een stroomversnelling geraakt. Van willen naar moeten. We moeten op een andere manier onze energievoorziening gaan regelen. Zoals van gas naar elektrisch. Maar dat betekent wel een uitdaging: de stroom tijdens overproductie en tijdens tekorten moet gemanaged worden. Het breed uitrollen van vehicle-to-grid van je auto biedt hier mede een oplossing. 

Vehicle-to-grid is de oplossing voor een overbelast netwerk

De beweging naar meer elektriciteit is volop gaande. Zowel particulieren als bedrijven gaan er voor. Zonnepanelen zijn niet aan te slepen. Windturbines schieten als paddestoelen uit de grond. Dat zorgt ervoor dat naast groeiende vraag ook groeiend stroomaanbod een forse claim legt op het huidige elektriciteitsnetwerk. Het is spitsuur op het net dat zorgt voor files, ook wel netcongestie genoemd. Als er te veel stroom wordt opgewekt gaan delen van het net plat.


Miljardeninvesteringen zijn nodig om de ontwikkelingen bij te houden. Het geld is daarbij niet het probleem, maar het tekort aan mensen en materialen wel. En al zou er genoeg technisch personeel voorhanden zijn dan nog kost het jaren om alle aanvragen voor aansluiting op het net te kunnen behandelen. Het is de V2G-techniek die hier een deel van de oplossing kan zijn door de batterij van de elektrische auto als hulpmiddel in te zetten bij het managen van stroomvraag en stroomaanbod. Overigens is V2G één van de manieren om gebruik te maken van de stroom uit de batterij van de auto. Er zijn meer vormen onder de noemer vehicle-to-everything (V2X).


Zo kun je dus met jouw V2G-auto een aandeel bijdragen aan het voorkomen van netcongestie. In wat groter verband zie je tegenwoordig projecten waarbij een hele wijk of een grotere gebruikersgroep met V2G aan de slag gaat. Op die manier kan een wijk zichzelf al aardig bedruipen door in een groter verband vraag en aanbod van stroom op elkaar af te stemmen. Een goed voorbeeld is de stad Utrecht waarbij het in samenwerking met MyWheels (deelauto's), Renault en We Drive Solar (laadpalen) netcongestie op wijkniveau probeert tegen te gaan. Hoewel het een interessant project lijkt, zijn er ook problemen te overbruggen. Waar deelnemers nog moeite mee hebben is dat de de auto langer aan een laadpaal moet staan, om bij vraag energie terug te kunnen leveren. En dat in een tijd dat elders een blokkeertarief wordt gehanteerd bij het lang blijven staan. Ook zijn er meer deelnemers (EV's) dan laadpalen. Als je wilt laden en alle laadpalen zijn bezet, ben je niet blij. 

Vehicle-to-grid auto als hulpmiddel bij pieken en dalen in de stroomvoorziening

Werking van Vehicle-to-Grid in een plaatje


V2G is een staaltje omdenken van de hoogste orde. Van de heersende gedachte dat de elektrische auto een grote stroomvreter is gaan we over naar het idee dat je met V2G een grote batterij ter beschikking hebt die je in daluren (veel zon of wind) kunt laden en die je in piekuren gebruikt om de stroomvraag te bedienen. 


Providers kunnen de stroompieken en stroomdalen 1-2 dagen van te voren voorspellen. Als je de flexibiliteit hebt in de momenten wanneer je laadt, kun je heel goedkoop stroom inslaan om je batterij te laden en overtollig stroom aan het het net terug geven wanneer de stroom erg duur is. 


Dit kan je zelfs geld opleveren. En je helpt daarbij het milieu. Hoe gaaf is dat?


Deel het bericht

Een blauwe Cupra Tavascan rijdt over een weg op ruw terrein
door Mindert Westra 21 maart 2025
Cupra komt met een tweede elektrische auto Tavascan. Het nieuwe model betekent tevens een designlijn voor het merk.
Een geeloranje  Zeekr 7X staat op een ijzige ondergrond met besneeuwde bergen op de achtergrond
door Mindert Westra 27 februari 2025
In korte tijd komt Zeekr met zijn derde model op de West-Europese markt. Wat heeft de elektrische SUV ons te bieden?
Tesla Model S in de sneeuw
12 februari 2025
De helft van de Nederlandse wintersporters die de auto pakken voor de wintersport gaat liever niet elektrisch, volgens verzekeraar Allianz Direct.
Wiel linksvoor van een kleikleurige KIA EV6
door MIndert Westra 8 februari 2025
Hoe ver kun je komen op een enkele lading met de gefacelifte Kia EV6? De fabrikant beloofde een bereik richting de 600 kilometer!
Lees meer artikelen
Share by: