Blog Layout

jun. 28, 2023

Dynamic Load Balancing | handig om te weten bij de aanschaf van een laadpaal

Maak je de overstap van een benzine- of dieselauto naar een elektrische auto dan krijg je te maken met een scala aan nieuwe termen en afkortingen. Vooral in de wereld van laadpalen komt het veelvuldig voor. De verschillen tussen 1 fase en 3 fase, over de verschillende type stekkers, vehicle-to-grid en vehicle-to-load zijn enkele voorbeelden. Vandaag richten we ons op de term Dynamic Load Balancing, of afgekort DLB. Wat is het, hoe werkt het en heb ik het nodig? 

Dynamic Load Balancing wat is het?

EV-bezitters die een laadpaal willen doen er goed aan te kijken wat er bij de aanschaf van een laadpaal komt kijken. Ga naar onze handige informatiepagina over laadpalen waarop alle punten veel informatie te vinden is.


Eén van de belangrijkste punten is het controleren van de hoofdaansluiting. Hoeveel capaciteit is er beschikbaar om jouw elektrische auto te kunnen opladen? Wanneer er een flink aantal apparaten in de woning aanwezig is kan het zijn dat de hoofdaansluiting bijna geheel belast is. Er is weinig capaciteit over voor een laadpaal. En zo'n laadpaal vraagt veel stroom om de auto te laden.


Voorbeeld:

De woning van Piet heeft een totale capaciteit van 3x25A (Ampère). Dit kon Piet controleren door naar de hoofdzekering van de stroomaansluiting te kijken. Piet heeft meerdere apparaten in huis die stroom verbruiken waaronder de wasmachine, droger, elektrische oven en de lampen. Wanneer Piet alle apparaten in zijn huis tegelijk aan zou zetten komt de totale belasting uit op zo'n 3x20A.


Piet heeft recent een Volkswagen ID.3 aangeschaft. Deze auto heeft een maximaal laadvermogen van 3x16A (11kW). Wanneer Piet de auto zou gaan laden en tegelijk een aantal andere apparaten in de woning gaan gebruiken zullen de stoppen doorslaan. De combinatie van de gevraagde stroom van de auto en andere apparaten komt namelijk boven de maximaal beschikbare 3x25A. Er moet dus een oplossing komen. En daar kan Dynamic Load Balancing bij helpen.


Tip: Hoe vind je de totale capaciteit van jouw meterkast? Dit staat op de hoofdzekering of vaak op een factuur van je netbeheerder.

Wat doet Dynamic Load Balancing?

Wanneer de gevraagde hoeveelheid stroom hoger is dan de beschikbare capaciteit zijn er een aantal oplossingen. We zetten alle opties op een rijtje inclusief de voor en nadelen.

 

  1. Het verzwaren van de hoofdzekering in de meterkast;
  2. Het laadvermogen van de auto/laadpaal verlagen;
  3. Dynamic Load Balancing gebruiken.

 

In het geval van optie 1 voorkom je overbelasting maar kost de aanpassing geld. Je maandelijkse lasten naar de netbeheerder gaan omhoog. En is dit nodig? Nee, eigenlijk niet. Je laadt de auto namelijk niet de hele dag maar probeert een piekmoment in de belasting te voorkomen. Kies je voor verzwaren dan zal je in de meeste gevallen extra kosten maken voor maar een klein deel van de dag.


De tweede optie, het verlagen van het laadvermogen van de auto of de laadpaal, is vaak de goedkoopste optie. Het grote nadeel: het opladen duurt een stuk langer. Voor wie zijn elektrische auto snel geladen wil hebben is dit geen optie.


Dan blijft optie 3 over. Dynamic Load Balancing. Dynamic Load Balancing zorgt ervoor dat je maximaal kunt opladen zonder de kans dat de stoppen er door vliegen. De techniek beschermt tegen overbelasting en voorkomt dat de stroom uitvalt. Dit is mogelijk door een verbinding tussen de laadpaal, het internet en het DLB-systeem in de meterkast. 


Het Dynamic Load Balancing systeem detecteert wanneer een gebruiker, bijvoorbeeld een wasmachine, in de woning aan gaat en stroom vraagt. Aangezien de maximale capaciteit van de meterkast is opgegeven aan het systeem kan het systeem er voor kiezen om het laadvermogen naar de laadpaal tijdelijk te verlagen.


Wanneer het DLB-systeem opmerkt dat er weer voldoende stroom beschikbaar is zal het laadvermogen weer worden verhoogd. Het gehele proces zal continu worden gemeten en aangepast op het gebruik zodat overbelasting vrijwel onmogelijk is. En alles gaat volledig automatisch.

Kun je door Dynamic Load Balancing sneller laden?

Het opladen met DLB gaat op zich niet sneller. Het gaat hier vooral om het gebruikersgemak. Het bespaart je de keren dat je naar de meterkast moet. Het snelste laden gaat uiteraard met zoveel mogelijk capaciteit. Maar, zoals we dit in de bovenstaande opties al omschreven, is dit een dure optie. Dan is DLB een flink stuk goedkoper of zelfs standaard bij sommige fabrikanten.


Deel het bericht:


Een blauwe Volkswagen trekt een caravan
door Mindert Westra 24 apr., 2024
Elektrisch rijden met een caravan is tegenwoordig goed te doen. Wat zijn goede caravantrekkers voor een normale prijs?
Een donkerblauwe auto met parkeerschade aan de bumper
19 apr., 2024
Bij parkeerschade aan je elektrische auto is het van belang de juiste stappen van het proces te doorlopen.
Iemand houdt een laadpas van Vandenbron voor aan een laadstation
door Mindert Westra 16 apr., 2024
Wie op zoek gaat naar een geschikte laadpas zal veel combinaties van abonnementen en tarieven tegenkomen. Enige duiding gaat helpen.
De elektrische ë-C3 staat in de straat geparkeerd
door Mindert Westra 15 apr., 2024
Met de komst van de Citroën ë-C3 valt er binnenkort meer te kiezen onder de goedkoopste elektrische auto's.
Meer artikelen
Share by: